31/8/08

LA CIUTAT CANSADA. Pere Calders

Editorial: Edicons 62
Pàgines: 232

Cent mil persones s'han reunit a la plaça Occidental, la més gran d'una enorme ciutat catalana, difícil de localitzar en els mapes corrents.Un orador obrerista, cenyint amb el braç la cintura d'una estàtua de bronze, fa puntetes damunt el basament de pedra, per a tenir sota seu l'estesa de caps. Explica a crits uns odis i unes pors, però el dia és un diumenge a qui la claror ajuda i un aire de bonhomia ho acarona tot; les paraules surten de la seva boca com una cadena que s'enfila lentament cap al cel i mentre parla, mira d'esquitllentes els llavis de la dona de metall. Quins llavis!
Li encomanen pensaments que allunyen l'esperit de lluita i tem que d'un moment a l'altre perdrà el fil del seu discurs.El guia fa un esforç per a fugir de les divagacions i, sense gairebé adonar-se'n, utilitza abans d'hora la fórmula d'èxit que havia preparat. Estén la mà amb un gest acusador i assenyala el turó que limita un dels vents de la ciutat.

Així comenta la ciutat cansada de Pere Calders. Edicions 62 publica aquesta novel.la inèdita fins ara de l’autor català- De fet, Calders abans de morir va deixar algunes novel.les inacabadse però la que avançada estava és la que s’ha editat araLa ciutat cansada on recupera l’univers Calders novament. De fet l’autor durant vuit anys, en el se exili mexicà va treballar en aquesta obra al mateix temps que escrivia un dels seus clàssics Cròniques de la veritat oculta.
L’irònia, l’absurd i històries extraordinàries aparèixen en aquesta novel.la tot recuperant l’univers Calders que l’ha fet únic. Pere Calders ens parla d’un èxode massiu d’una ciutat que acaba desertant de si mateixa i de les seves pròpies tradicions.
Pere Calders és un dels grans autors de la literatura catalana amb obres importants comL’ombra de l’atzavara (1964) i Ronda naval sota la boira (1966), Aquí descansa nevares i Cróniques de la veritat oculta

1 comentari:

enric ha dit...

Admirador de l'univers caldersià, avui mateix passaré per la llibreria per comprar-me'l. Una bona notícia pel meu darrer dia de vacances. :)