27/9/10

LA CAIGUDA DELS GEGANTS DE KEN FOLLET.


La caiguda dels gegants/La caida de los gigantes
Ken Follet
Rosa dels vents/Plaza&Janés
1024 pàgines

Ken Follet publica La caiguda dels gegants, la primera part de la trilogia El segle, basada en la història del segle XX vista des de l'òptica de cinc familíes de diversa procedència.

La història del segle XX és el punt de partida de la trilogia que l'escriptor Ken Follet, inicia amb La caiguda dels gegants. Follet deixa enrere l'època medieval per endinsar-nos en un segle ple de canvis i de moviments socials que marcaran a les cinc famílies protagonistes de La caiguda dels gegants; Els Williams, miners de carbó de Gales. Els Fitzherbert, aristòcrates anglesos. Els Kostin, germans russos. Els Ulrich, aristòcrates alemanys. Els Dewar, americans, amb la I Guerra Mundial i la Revolució Russa com a teló de fons.

Qui és quí a La caiguda dels gegants:

Els Williams.
Miners de carbó a Gal·les. David és un home religiós, membre actiu del sindicat miner, estricte i amant de la seva família. Billy i Ethel, els seus fills, seran els protagonistes dels profunds i imminents canvis socials. Lluitaran amb èxit pels seusdrets i per l'emancipació de la classe obrera i de les dones.

Els Fitzherbert. Aristòcrates anglesos. El comte Fitzherbert, amo deles mines i hereu de la gran mansió Ty Gwyn, està casat amb una princesa russa, Elizaveta, elitista i cruel. Lady Maud Fitzherbert és la germana del comte i molt diferent d'ell. D'idees avançades, creu en la democràcia i el sufragi universal. TyGwyn, «casa blanca» en gal·lès, és el lloc de reunió dels polítics conservadors, els amics nord-americans i alemanys i fins i tot els monarques, i on prenen decisions, més aviat desafortunades, sobre lapolítica europea.

Els Kostin.
Els germans russos Grigori i Leonid no poden ser més oposats. Grigori és seriós i treballador; Leonid, al contrari, un llibertí. Però als dos els uneix una infantesa cruel. Orfes des de nens, la seva fràgil relació s'intensifica en esclatar la Revolució Russa, quan cau el règim del tsar i sorgeix el comunisme.

Els Ulrich
.Aristòcrates alemanys molt ben relacionats.Robert treballa en el servei d'intel·ligència de l'Estat Major austríac. El seu cosí Walter és membre del servei secret britànic. Ambdós són espies en una època en què a més han d'evitar que els seus propis secrets surtin a la llum.

Els Deward. Membres de l'alta societat nord-americana.Gus Dewar, fill del senador Cameron Dewar, és assessor del president Wilson. Gus representa el futur, sap que el món sofrirà un canvi radical i que els governs hauran d'adaptar-s'hi. Tractarà que els seus amics, els aristòcrates britànics i alemanys, s'anticipin a aquesta transformació, però ells no accepten que el seu món estigui a punt de desaparèixer.


Argument:

La caiguda dels gegants arrenca l’any 1911, el mateix dia de la coronació de Jordi V. El destí dels Williams, una familia minera de Gal·les, està unit al dels Fitzherbert, aristòcrates i propietaris de mines. Lady Maud Fitzherbert s’enamorarà de Walter von Ulrich, un jove espía de l’embaixada alemanya a Londres. Les seves vides quedaran lligades a la de Gus Dewar, assesor progresista del president dels Estats Units, Woodrow Wilson, i la dels germans russos Grigori i Leonid Kostin, a qui la guerra i la revolució els ha allunyat del somni de buscar fortuna a América.

El segon títol de la trilogia, prevista l'any 2012, es centrarà en els fills dels protagonistes i la tercera part que arribarà l'any 2014 estarà ambientada entre la Guerra Freda i el final del segle XX.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ho he passat molt bé amb els altres llibres d'en Follet, però no sé, aquest semblava més aviat un divertiment de la classe aristocràtica. També he trobat molt estereotipats els personatges.Posats a novel·lar, els podria haver fet més imperfectes. Tanta xerrameca dels polítics i aristòcrates em cansa.

JoanPicasiCasanovas ha dit...

Ara acabo de llegir la novel·la i la trobo excel·lent. Grans moments de plaer i aprenentatge! Espero amb il·lusió el segon llibre de la trilogia!

Anònim ha dit...

Nois esteu enganyats comprar aquest llibre es una presa de pel i de diners abans amb aquests diners em frego el cul o faig una foguera...

marta ha dit...

Un llibre fantàstic! una bona visió de l'história feta novela. Un dels seus millors llibres després de dels Pilars de la terra.