29/6/09

LA LITERATURA MALLORQUINA CONTEMPORÀNIA

Si voleu conèixer una mica més la literatura balear ho podeu fer gràcies a aquest article que ens ha escrit Caterina Cortès. Per aquells que no la coneixeu només dir-vos que es tracta d'una de les bloggers més actives de Mallorca gràcies al seu bloc: http://caterinacortes.wordpress.com.

Hi ha moltes maneres de conèixer una terra com Mallorca que sempre ofereix alguna cosa més que platjes i sol. A través de la seva literatura d’aquests darrers temps en pot ser una bona opció per tal d’apropar-se i entendre a la seva gent i els seus costums.
És a partir de la dècada dels setanta quan hi ha com una espècie de boom de la literatura mallorquina, on la majoria dels autors sorgeixen per a poder parlar sobre l’època obscura del règim franquista, la transició i l’arribada del turisme, fets que transformen a la societat reprimida del moment en una altra, teòricament, més oberta. Amb els anys, aquella literatura crítica que varen adoptar alguns escriptors als seus inicis evoluciona amb els aconteixements socials, fins que acaben trobant tots ells el seu pròpi estil. Dins aquesta generació d’autors cal destacar noms com el de Baltasar Porcel, Maria Antònia Oliver, Antoni Serra, Carme Riera, Antònia Vicens, Biel Mesquida, Gabriel Janer Manila, Guillem Frontera, Xesca Ensenyat i Llorenç Capellà, per citar-ne uns quants.
Però amb el pas del temps van apareixent cares noves. Entre els joves autors mallorquins sorgits actualment, els més destacats i coneguts per a la immensa majoria, tal volta siguin Melcior Comes (1980) dins l'àmbit de narrativa i que ja té al seu haver premis tan importants com el Josep Pla i el Ciutat de Palma de novel·la, i Jaume C. Pons Alorda (1984) com a poeta, també guanyador del Ciutat de Palma en la categoria de poesia. Dins el que podríem anomenar best-seller català, irromp amb força una veu fresca que porta el nom de Llucia Ramis (1977) amb un únic llibre publicat fins ara però que ha rebut una bona acollida per part del públic. El temps dirà quins camins segueixen les seves carreres literàries, com la de tants altres autors novells, i si s'acaben consolidant a la llarga com a grans escriptors de la literatura mallorquina.

L'illa dels llibres vol agraïr a Caterina Cortès la seva col·laboració i apropar-nos a la literatura balear amb aquest article.

5 comentaris:

bajoqueta ha dit...

Sóc una fan de la Caterina, des de ses illes sempre ens fa una crònica de les coses vistes amb un altre punt de vista.

Hi ha molt bons escriptors per estes terres, i segur que a la llarga aniran sortint-ne molt més i donant-se a conèixer.

Jordi Milian ha dit...

qui no es fan de Caterina i del seu bloc?. és un plaer que hagi volgut participar a l'illa dels llibres

Anònim ha dit...

La literatura mallorquina serà notícia aquests dies...

Inma ha dit...

Bona nit, quins llibres em recomanaries de novel.ls històrica de Mallorca ?

Inma ha dit...

Bona nit, quins llibres em recomanaries de novel.ls històrica de Mallorca ?