27/7/09

100 ANYS DE LA SETMANA TRÀGICA

Aquest any es celebra el centenari dels fets històrics coneguts com La setmana tràgica. L’origen de la revolta es troba en el conflicte bèl•lic produït al protectorat espanyol del Marroc, motiu pel qual el govern d’Antoni Maura va ordenar la mobilització de 40.000 reservistes, sobretot a Catalunya.
Rebut com una provocació a la capital catalana, aquest reclutament va generar una creixent sèrie d’aldarulls i la convocatòria d’una vaga general. Un cop declarat l’estat de guerra a Barcelona, la revolta va desembocar en l’incendi d’esglésies i convents, amb la destrucció de 80 edificis religiosos, la meitat dels existents a la ciutat; la mort de tres sacerdots, i el desenterrament de cadàvers de religioses passejats per la ciutat. La setmana tràgica va començar el 26 de juliol de 1909 i va finalitzar l'1 d'agost d'aquell mateix any.
L'ajuntament de Barcelona ha preparat tot un seguit d'actes per celebrar aquesta efemèride.
http://www.bcn.cat/cultura/setmanatragica/.
La setmana tràgica també presenta vàries novetats editorials.
Antoni Dalmau a Set dies de fúria (Columna/Destino) ens ofereix una crónica dels fets ocorreguts fa 100 anys després de l’esclat de la
revolta. També ha relatat els fets la periodista Alexia Domínguez Álvarez a La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909 (Cossetània edicions). David Martínez Fiol ha publicat per Pòrtic La setmana tràgica. Tots tres llibres ens ofereixen una visió històrica i periodística d'aquest moment històric.
Edicions 62 ha recuperat el text de Josep Benet publicat el 1964 Maragall i la setmana tràgica. Inclou un epíleg nou de Jordi Amat sobre la recepció de l'obra a l'època i una carta inèdita de Gaziel i altres intel·lectuals dels anys 50 i 60 que van elogiar l'obra.
La setmana tràgica ha estat present en moltes novel·les de ficció com Rosa de foc de Joan Agut (Proa). El silenci dels claustres de Alicia Gimenez Barlett (Destino) i Barcelona tràgica (Alisis/ Ediciones B), de l'escriptor Andreu Martín que fa molt poc ha publicat una novel·la situant l'acció el 27 de juliol de 1909 on les barricades, les vagues i les primeres confrontacions armades entre l’exèrcit i la població s’hi afegeix la crema de convents i esglésies per tota la ciutat.
Un mes abans els germans Estrada han enterrat la seva mare a la parròquia del Rosari del barri de Sant Gervasi. A l’altre extrem de la ciutat, al barri obrer el Pekín, prop d’on Vicenç Estrada té la seva fàbrica, ha aparegut una nena violada. Feliu, el capella, sap qui ha comés aquest acte terrible, però, en aquests moments, enfrontar-s’hi li pot costar la vida.
La setmana tràgica seguirà omplint moltes pàgines ja siguin novel·les o assatjos històrics.