28/7/10

EL TELEGRAMA ZIMMERMANN; HISTÒRIA DEL SEGLE XX


El telegrama Zimmerman
Barbara Tuchman
Rba
320 pàgines

Ens proposem començar el primer de febrer la guerra submarina sense restricció. Malgrat això, ens esforçarem per a mantenir als Estats Units d'Amèrica neutrals. En cas de no tenir èxit, proposem una aliança amb Mèxic sobre les següents bases: fer la guerra junts, fer la pau junts, ajuda financera abundant i l'enteniment per la nostra part que Mèxic reconquerirà el territori perdut a Nou Mèxic, Texas i Arizona.
Cal informar de tot això al president (de Mèxic) el més secretament possible tan aviat com la guerra amb els Estats Units d'Amèrica estigui a punt d'esclatar. Suggereixo també que el President de Mèxic consideri la possibilitat de convidar el Japó, a iniciativa pròpia, a adherir-se immediatament a aquest pla i, al mateix temps, oferir la seva mediació entre Japó i nosaltres.
Li prego que també faci notar al President que la utilització despietada dels nostres submarins, ofereix la perspectiva d'obligar Anglaterra a fer les paus en pocs mesos.»
El telegrama Zimmermann

La guanyadora d'un Pulitzer, Barbara Tuchman ens descobreix a El telegrama Zimmermann una part important de la història del segle XX. Com un telegrama va canviar el curs de la Primera Guerra Mundial i de com els Estats Units van entrar al conflicte bèlic.Ens situem el mes de gener de 1917 la Primera Guerra Mundial estava en un punt mort. Els anglesos sabien que Europa només se salvaria si els Estats Units intervenien. Però el president Wilson s'aferrava a la seva neutralitat i als seus esforços per intervenir en la negociació de la pau.
Llavors de sobte, l'instrument per empènyer els nord-americans a entrar en la guerra va arribar a una tranquil·la oficina anglesa. Un dels milers de missatges interceptats per l'equip de descodificadors britànic era un telegrama en clau d'Arthur Zimmermann, secretari d'Assumptes Exteriors alemany. Un document d'alt secret en el qual es convidava el president de Mèxic a unir-se a Alemanya i el Japó en la invasió dels Estats Units. La recompensa per a Mèxic: recuperar els territoris de Texas, Nou Mèxic i Arizona. El pla estratègic del comandament alemany: mantenir els Estats Units ocupats en una guerra a la seva pròpia casa, en l'altre costat de l'Atlàntic, lluny de l'escenari europeu.I els britànics havien de passar aquesta valuosa informació als Estats Units, sense revelar que havien estat capaços de desxifrar els codis secrets alemanys, per al qual van haver d'utilitzar totes les argúcies de l'espionatge i la diplomàcia.
Una història d'espionatge ben documentada i que ara ens ofereix Barbara Tuchman