8/10/09

L'ESTRENA D'ÀGORA PROVOCA UN ALLAU DE NOVETATS PROTAGONITZADES PER HIPÀTIA D'ALEXANDRIA.


La pel·lícula d’Alejandro Amenabar, Àgora, ha tornat a l’actualitat a Hipàtia d’Alexandria
Les editorials Columna i Planeta publiquen la versió novel·lada de la pel·lícula. Es tracta d’una tècnica utilitzada en d’altres ocasions que es basa en la creació d’una novel·la basada en els guions de la pel·lícula.
L’acció ens situa al segle IV. Egipte viu sota l’Imperi Romà. Les violentes revoltes religioses als carrers d’Alexandria arriben fins a la llegendària Biblioteca. Atrapada rere els seus murs, la brillant astrònoma Hipàtia lluita per salvar la saviesa del Món Antic amb l’ajuda dels seus deixebles.Entre ells, els dos homes que es disputen el seu cor: Orestes i el jove esclau Davo, que es debat entre l’amor que li professa en secret i la llibertat que podria aconseguir tot unint-se a l’imparable ascens dels cristians. Matemàtica i astrònoma pagana va ser una gran defensora de la cultura clàssica.
Però les llibreries també compten amb d'altres novetats:
Luis de la Luna Valero ha publicat a Suma de Letras, Hipatia de Alejandria. Un nou retrat d’aquest personatge històric amb descripcions de ciutats com Constantinobla i Alexandria. L’editorial Alamut ediciones ha tret al mercat el llibre de l’escriptor Eduardo Vaquerizo amb el títol de La última noche de Hipatia
L’escriptor Jose Calvo Poyato ens ofereix un thriller a El sueño de Hipatia (Plaza y janés). Calvo Poyato ofereix intriga i misteri que arrenca amb la vinculació d'Hipatia al pensament neoplatónic, els seus descobriments científics i el seu enfrontament als màxims representants del poder i de la religió cristiana faran d'ella una víctima que la Història no va voler oblidar. Per això, quan l'Església, el ple segle XX, s'assabenta de l'existència d'uns còdexs que documenten el passat dels primers cristians, farà el que sigui per recuperar-los i tractar de relegar Hipatia, de nou, a l'oblit. Però un investigador britànic no ho no posarà gens fàcil...
Edhasa pùblicarà el proper de novembre Hipàtia de Alejandría de Charles Kingsley, gran coneixedor de l’Antiguitat i la història de les religions ens ofereix un retrat de l’època.
Si la pel·lícula funciona segur que l’allau editorial envers a Hipàtia serà encara molt més gran.