Pàgines: 128
Metamorfosis de la lectura de Román Gubern ens ofereix un assaig sobre la lectura i recorre l'evolució de l'escriptura des de la Prehistòria fins a l'era digital. Gubern aborda la història de l'escriptura de manera amena i en a penes 120 pàgines, ja que el llibre és la versió ampliada d'una conferència que va oferir a Mèxic l'any passat, en un congrés.
L'ésser humà és l'únic ser viu que ha estat capaç de desenvolupar un llenguatge verbal articulat, com a vehicle del seu pensament. Més tard va ser capaç de fixar aquest pensament de manera estable mitjançant l'escriptura, en suports tan variats com la pedra, el papir egipci, les tabillas d'argila cuita de Mesopotamia, les sedes orientals, el pergamí i el paper, fins a arribar a les computadores, les pantalles dels telèfons mòbils i el llibre electrònic.
Romà Gubern comenta entre altres coses que el llibre en paper i l'electrònic conviuran durant "diversos segles", de la mateixa manera que el còdex va compartir 400 anys amb el llibre en forma de rotlle egipci.
2 comentaris:
A mi no m'ha agradat gens. Hi ha breu resum de la història de la lectura amb les fites més remarcables i alguna anècdota curiosa, però tota la part dedicada a la lectura en pantalla és superficial. Sense sortir del tema, m'ha resultat molt més interessant és el diàleg entre Umberto Eco i Jean Claude Carrière a Nadie acabará con los libros o el que estic llegint ara: Bibliotecas llenas de fantasmas de Jacques Bonnet, que és un recull d'anèdoctes al voltant de biblioteques immenses, i molt amenes, per passar una bona estona.
Salutacions cordials.
Moltes gràcies Llibreter pels teus comentaris. Gràcies per la visita
Publica un comentari a l'entrada