23/6/10

ELS JUGADORS DE WHIST DE PAGÈS JORDÀ PREMI CREXELLS 2010


L'escriptor Vicenç Pagès Jordà ha guanyat el XXXIX Premi Crexells amb la novel·la 'Els jugadors de Whist', segons han decidit els socis de l'Ateneu Barcelonès, entitat que lliura el premi.
El jurat ha fet una selecció de les tres millors novel·les en català del 2009, entre les quals els socis han elegit la guanyadora. Les finalistes han estat 'El vigilant i les coses', de Pasqual Farràs; 'Contes russos', de Francesc Serés, i la de Pagès Jordà.
Els jugadors de whist ha estat una de les millors novel·les publicades recentment en català.
Vicenç Pagès Jordà ens ofereix a la novel·la Els jugadors de Whist un collage literari tant en la seva estructura com en les seves referències i també influències.La novel·la agafa el títol del joc en que el protagonista i els seus amics Biel i en Churchill jugaven de petits al Castell de Sant Ferran de Figueres. Es tracta d’un joc inventat que agafa el nom del joc de cartes que jugava Philiph Fogg a La volta al mon el 80 dies.
Definir Els jugadors de whist és una tasca difícil però, si que podem afirmar que Pagès Jordà ha creat una gran novel·la amb referències musicals, cinematogràfiques i també literàries.L’autor aconsegueix construir una novel·la afegint aquests ingredients amb referències de pel·lícules com American Beauty, novel·les com Lolita i música del Beatles, Llach o d’altres grups dels 70 i 80.
Ja tenim alguns dels ingredients i ara què? D
oncs, l’autor sap combinar i jugar amb tots aquests elements fins al punt de crear una complicitat amb el lector jugant amb els seus records fent-li ser cómplice també dels records del protagonista de la història.Els jugadors de Whist va molt és enllà de ser una radiografia dels anys 70 i 80. N’hi ha molt més i per aquest motiu fa que sigui diferent i excepcional.
Ens situem a l’any 2007, Jordi Recasens de 40 anys veu com la seva filla està a punt de casar-se. Aquesta situació no li fa cap mena de gràcia però serà una situació adversa més, perquè la seva vida, tampoc ha estat un camí fàcil. La relació amb la seva dona es va degradant dia a dia i en Jordi pateix una crisi existencial. A partir d’aquest moment el lector anirà descobrint aspectes del seu passat i el d’una generació a la ciutat de Figueres i els seus voltants.La mort d’un amic de jocs durant la joventut i la relació amb una jove lolita anomenada Hally faran que la novel·la vagi del passat al present mitjançant flashbacks.
Podeu escoltar l'entrevista realitzada a Vicenç Pagès Jordà el passat mes de Setembre.