26/8/08

LOS GUARDIANES DEL LIBRO. Geraldine Brooks

EDITORIAL: RBA-LA MAGRANA
Geraldine Brooks guanyadora amb March del premi Pulitzer a l'any 2006 ha publicat Los guardianes del libro. L’autora trasllada a la ficció la història real del llibre iluminat sefardita més antic i valuós del món: El Haggadah de Sarajevo.
El Haggadah de Sarajevo ha sobreviscut a les guerres dels darrers sis segles.
Els historiadors calculen que va ser tret d’Espanya després de l’expulsío dels sefarditas pels Reis Catòlics a l’any 1492.
Va ser trovat a Itàlia al segle XVI i a l’any 1892 venut al Museu Nacional de Sarajevo.
Després de la II Guerra Mundial el llibreter responsable del museu, Dervis Korkut, va salvar el manuscrit dels nazis arriscant la seva própia vida per portar-lo fora de Sarajevo. Korkut el va entregar a un clergue musulmà de Zenica,. Finalment aquest el va amagar al terra de la seva mesquita.
Durant la guerra de Bosnia el manuscrit va sobreviure a la cambra curisada d’un banc
L’any 2001 va ser restaurat gràcies a una campanya finançada per l’ONU i des de l’any 2002 es pot veure exposat al Museu Nacional de Bosnia Herzegovina.
El Haggadah de Sarajevo ha patit una llarga història de trasllats i actualmente està valorat en mñes de 700 milions de dólars a més de ser considerat el manuscrit jueu més meravellós del món.
Los guardianes del libro també es publicarà el català el proper 4 de Setembre per l’editorial La Magrana.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi ha una errada al text, Geraldine Brooks no hi va guanyar el Pulitzer amb aquest llibre sinó amb un altre "March" al 2006.

Jordi Milian ha dit...

Thinman ja he corregit l'error. Gràcies.