14/8/08

EL MOTÍN DE LA BOUNTY. JOHN BOYNE

Editorial: Salamandra/ Empúries
Després de l’èxit aconseguit amb El noi del pijama a ratlles, l’irlandès John Boyne tornarà al setembre amb una altre novetat però ben diferent. Es tracta de Motín en la Bounty.
El nom segurament ja us sonarà perquè s’ha escrit força sobre la rebel·lió del famós vaixell.
De fet autors com Lord Byron fins i tot li va dedicar un poema. El cinema també s’ha fet resó i s’han filmat vàries pel·lícules protagonitzades per actors de l’alçada de Errol Flyn, Marlon Brando,Clark Gable,Anthony Hopkins o Mel Gibson.
La història de la Bounty és la història de l'arbre del pa i d'un viatge que va començar a Anglaterra i va acabar oficialment a Tahití per al seu capità, William Bligh. I va acabar així perquè el tinent Fletcher Christian, el primer oficial, el va obligar a abandonar el vaixell amb 18 mariners lleials i posar rumb a la seva supervivència amb només un bot, una vela i un sextant. L'amotinat Christian va tornar a Tahití, hi va deixar la resta de mariners fidels al capità, i va posar rumb, amb vuit mariners i 17 tahitians (11 eren dones) a l'illa de Pitcairn, on van crear una nova societat mestissa.
Segurament que estareu pensant que aportarà de nou John Boyne en la seva novel·la. Segons el propi autor Motín en la Bounty és una novel·la des d’una perspectiva revisionista dels fets que van portar la rebel·lió naval més famosa de la història.De nou John Boyne ens presenta un protagonista jove,John Jacob Turnstile, que amb només catorze anys ja ha viscut prou experiències com per haver tingut molts problemes amb la policia. Quan està a punt de ser empresonat rep una oferta per salpar amb un vaixell que te una missió prou importantLa nau és la Hms Bounty capitanejada per William Bligh ha de salpar rumb a Tahití. John Jacob coneixerà de ben a prop al capità Bligh i ens oferirà un retrat molt diferent tant del capità com de l’insubordinat Fletcher Christian.
La història és explicada en els darrers anys de vida de l’ex-grumet John Jacob Turnstile i dels seus records del que va succeir en aquell motí de la Bounty.
És molt dificil que torni a repetir l’exit del noi del pijama a ratlles després d’haver aconseguit xifres de vendes increïbles i d’haver agradat al públic i a la crítica. Però l’èxit del seu anterior llibre farà que aquesta revisió del motí de la Bounty sigui molt més llegida. Empúries publicarà Motí al Bounty el proper mes de Setembre en català