21/6/08

MÉS ENLLÀ DELS ANELLS. Jordi Camps

Editorial: Cossetània
Pàgines: 200
Ja falta menys perquè comencin els jocs olimpics de Pequín. Una celebració esperada i que s’ha convertit al llarg dels anys en un dels esdeveniments esportius més grans.
Els jocs olímpics segons paraules de l’autor d’aquest llibre Jordi Camps segueix els cànons de fraternitat, universalisme i internacionalisme però també són molt més que esport., política, gegantisme, comercialització, corrupció, dopatge i discriminació. Aquest fet suposa que les decisions que han anant prenent, o que no han pres, en cada moment els dirigents olímpics, ens mostren com els ideals del fundador de l’olimpisme modern, el baró de Coubertin, van quedar ràpidament superats pels esdeveniments.
Avui els Jocs són un èxit esportiu i econòmic, però ja no tenen gairebé res a veure amb el que va començar el 1896 a Atenes. L’ús polític de l’esport està indissolublement lligat amb els Jocs Olímpics i els de Pequín en són un clar exemple.El Comitè Olímpic Internacional proclama la seva independència, però està collat per les multinacionals que li asseguren la supervivència econòmica i en mans de les Nacions Unides, que diuen qui pot i qui no por competir en els Jocs. Més enllà dels anells ens ofereix un retrat de l’olimpisme actual allunyat dels seus orígens on els interessos econòmics superen als esportius.