25/6/08

VIDA I DESTÍ. Vassili Grossman

Editorial: GALÀXIA GUTENBERG
Pàgines: 1,093
Vida i destí de Vassili Grossman ha estat comparada en moltes ocasions a clàssics com Guerra i pau i El doctor Jivago. L’exèrcit nazi i les tropes soviètiques van lluitar a Stalingrad. Un passatge de la història del tot terrible. Grossman recrea aquella batalla i aquella època des de el punt de vista dels seus protagonistes. Recrea els sentiments i les misèries de soldats, camperols, científics o els líders dels dos exèrcits Hitler i Stalin. Amb aquest fet ens trobem davant d’una novel.la coral on cada personatges encaixa en la història. Un retrat exhaustiu d’aquell moment històric. Per aquesta raó Vida i destí és un bona barreja de gèneres i per tant podem afirmar que no només és una novel.la de guerra sinó també una novel.la d’amor.
Vida i destí ens mostra també el règim de Stalin i denuncia la manera de fer d’un règim totalitari. Per aquesta raó la novel.la va ser prohibida per les autoritats soviètiques en el seu dia.
De fet Grossman en el seu llibre Por una causa justa sobre la batalla de Stalingrad no va anomenar a Stalin i va ser acusat de rebaixar els merits del partit en la victòria. Afortunadament l'autor es va salvar del Gulag per la mort de Stalin a l'any 1953. Vida i destí va ser finalitzada a l'any 1960 i presentada a la revista Znamia però els seus editors no es van atrevir a publicar-la, el KGB va confiscar el manuscrit. Per sort una copia del manuscrit es va salvar i va ser microfilmat. Gràcies aquest fet avui en dia podem llegir Vida i destí que ara es publica en català per primera vegada.