15/12/07

PEP COLL NOU PREMI SANT JORDI

Pep Coll ha guanyat el 48è Premi Sant Jordi de novel·la amb Les senyoretes de Lourdes; Txema Martínez, el 49 Carles Riba de poesia per L'arrel i la pluja; i Guillem Frontera, el X premi Rodoreda pel llibre de contes La mar enfora en la 57a Festa de les Lletres Catalanes
Les senyoretes de Lourdes és el títol de laq novel.la de Pep Coll i s'endinsa en la història humana de Bernadette i com les seves visions a la cova de Massabielha van ser interpretades pels habitants de Lorda de manera diferent depenent de les seves creences i il·lusions. No va ser fins a l'última aparició, que "allò" -com ho denominava la nena- es va revelar com la Inmaculada Concepció. El jurat ha destacat de l'obra la "riquesa lingüística", el "mestratge narratiu" en la construcció de la novel·la i la "dimensió coral" de la novel·la.
Pep Coll nascut a Pessonada, Pallars Jussà a l'any 1949ha publicat diverses novel.les ambientades al Pirineu català com L’abominable crim de l’Alsina Graells o El salvatge dels Pirineus o Què farem què direm!
La novel·la finalista del Sant Jordi s'anomena L'hora quieta, de la debutant Maria Dolors Farrés, i també està orientada cap a una temàtica religiosaque narra la relació sentimental entre dos capellans en un priorat català del segle XIV, en una de les èpoques més convulses d'Occident, marcada pels rebrots devastadors de la pesta negra.
Les dues obres es publicaran a la primavera per l'editorial Proa.