15/2/08

INTRUCCIONS PER L’OCUPACIÓ DE CATALUNYA, 1938. Eudald Finestres

Editorial: Ara Llibres
Pàgines: 204
Als prestatges de les llibreries catalanes hi podem veure un llibre curiós. Instruccions per l’ocupació de Catalunya, 1938.
El títol ja crida l’atenció i encara molt més la faixa del llibre “només en aquest cas la ficció supera la realitat”. No és tracta de cap error sinó que és una pista del que podem llegir en el seu interior.
Aquestes instruccions vàren ser redactades pel falangista Eudald Finestres ,nascut a Sant Vicenç dels Horts, on oferia un retrat de la societat catalana dels anys 30.
Aquest manual pretenia orientar als soldats espanyols del dia a dia dels catalans ,això si ,amb un cert regust irònic.
Ens hem de pendre aquest llibre sense exaltacions i força tranquils. Enric Gomà ha fet bona feina utilitzant la seva ironia i intentant fer creïble un document que no ho és. Però aquesta feina l'ha fet molt bé fins al punt de que el lector pot arribar a dubtar. Aquest fet ha portat a que se'n parli del llibre.
Fins i tot per fer més creible tot el text ens ofereix una biografia del suposat falangista Eudald Finestres. Segons Gomà, tenia tres fixacions la Falange, Franco i Shirley Temple. Podria haver mort a l’any 1942 en algun indret de l’estepa russa, lluitant per Franco.
Segurament que el mateix Franco tenia altres instruccions molt més cruels sobre l’ocupació de Catalunya. Potser Ara Llibres hauria de recòrrer al manual autèntic si és que existeix en realitat, però potser llavors serien titllats d’exagerats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

sigui cert o no pot ser força interessant aquest llibre.
espero no tenir efectes secundaris. jejeje