1/2/08

NAJAT EL HACHMI nou premi Ramón Llull 2008

L'escriptora Najat El Hachmi amb L'últim patriarca ha aconseguit el premi Ramon Llull. Es tracta del guardó literari en llengua catalana més ben dotat econòmicament amb 90.000 euros.
L'obra narra l'enfrontament entre un immigrant marroquí i la seva filla adolescent, per les seves visions diferents a l'hora d'integrar-se a Catalunya.
El protagonista de "L'últim patriarca" és un immigrant marroquí Mimoun Driouch que passa de ser paleta a un petit constructor d'una capital de comarca, i que després d'haver-se separat de la seva família, demana el reagrupament familiar.
Temes d'actualitat i algunes vivències personal de l'autora són narrades a la novel.la que es publicarà ben aviat per l'editorial Planeta.
Najat El Hachmi és una escriptora jove que va nèixer fa 28 anys al Marroc. Ha escrit també el llibre Jo també sóc catalana a l'any 2004.
El jurat del Ramon Llull, que en aquesta edició ha rebut 63 originals a concurs, ha valorat especialment que l'obra és un "testimoni d'un fet cada cop més freqüent" a la societat, com és el "pas d'unes persones que vénen d'una societat arcaica i patriarcal a una societat oberta, europea": un canvi que implica una "assimilació o ruptura". Des de l'any passat, l'obra guardonada pel Llull s'edita en català, castellà i francès.

1 comentari:

O. ha dit...

Vaticinat el 2006 a: http://www.noemibages.cat/autorconvidat.php?id=2