29/1/08

ELS ESCLAUS DE FRANCO d'Oriol Dueñas

Editorial: Ara Llibres
Pàgines: 197
Ara llibres compta amb el seu catàleg la col·lecció “Sèrie H” . Hem de dir que ha publicat fins ara interessants títols com La maternitat d’Elna i El setè camió d’Assumpta Montellà, Dones contra Franco de Jordi Creus o Els mestres de la República de Raimon Portell i Salomó Marqués.
Els esclaus de Franco ens explica les formes d’explotació que el règim franquista va exercir sobre els detinguts.
En les pàgines d'aquest llibre l'autor fa una recerca sobre la construcció del Túnel de Vielha fins a reconstruccions d'infraestuctures danyades per la guerra civil.
Fins ara en sabiem ben poc dels batallons de treballadors. Gràcies aquest llibre descobrirem una part d'aquesta història i sabrem com funcionaven, on treballaven, quantes persones els componien, quines feines realitzaven, qui es beneficiava de la seva feina.
Els esclaus de Franco es fa ressó d'aquest ús i abús de la mà d’obra.
L’ús i abús de la força de treball d’homes que havien perdut la guerra i que després havien de servir al règim en dures condicions.
Aquesta és una bona recerca per part d'Oriol Dueñas llicenciat en Història i diplomat en Estudis Avançats per la Universitat de Barcelona. És becari de recerca al Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona. És autor de varis llibres d'història.