24/2/08

LES SENYORETES DE LOURDES de Pep Coll

Editorial: Proa
Pàgines: 314
Pep Coll ha ambientat la gran majoria de le seves obres al Pirineu. En aquest cas a Les senyoretes de Lourdes l’acció es situa en un altre indret.
Concretament a Lourdes a l’any 1858. La protagonista Bernardette Soubirous és una nena que assegura haver vist una senyora amb un vestit blanc en una cova.
A partir d’aquest moment la vida en la vila canvia. Pep Coll va un retrat dels origens del santuari de Lourdes i de les persones vinculades a les aparacions.
De fet al principi van existir vàries teories sobre qui podia ser aquella dona vestida de blanc.
Alguns comentaven que era una fada, d’altres que era l'esperit d'una beata morta feia uns mesos. No va ser fins més tard quan a suggeriment d'un sacerdot de Lourdes, que van relacionar aquelles aparicions amb la Mare de Déu.
La vida de Bernardette Soubirous també patiria un canvi important i aquelles visions també produirïen enveges, odis, ambició de diners i de poder.

150 anys després Lourdes continua sent un lloc de pregrinatge dels catòlics arreu del món. El cos de Bernadette descansa al convent de les Germanes de la Caritat de Nevers, momificada dins d’una caixa de vidre.
Amb aquesta biografia novel.lada de Bernardette Soubirous Pep Coll ha aconseguit el darrer Premi Sant Jordi.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

He gaudit molt d'aquesta lectura, que m'ha enganxat més d'el que em pensava.És molt interessant veure la trama que es va montant al voltant del fet i de Benardeto. Com hi ha moments que l'autor ens pot fer creure que hi ha un transfons religiós en l'aparició i com poc apoc torna a desfilar el cabdell i tot queda...

Anònim ha dit...

M'estic llegint aquesta novel·la. Meravellosa!Sóc sacerdot (Llicenciat -però no ho poso-) com Mossèn (Doctor!)Joan A.Mateo que des de la parròquia de Tremp ha aixecat tanta polsinera...Ell és 23 anys més jove que jo; jo tinc 19 anys de sacerdoci més que ell. Li diria moltes coses, però no vull abusar de l'espai. Només li remarcaria això: Una novel·la és un gènere ben diferent d'una encíclica del sant Pare. Un llibre d'acudits no és igual que el llibre del catecisme. Deixem-nos d'alarmismes i estimem TOTHOM amb un cor ben gran, com ho feia el nostre Mestre, Jesucrist.