26/1/10

LA REVISTA L'AVENÇ ACUSA A ASSUMPTA MONTELLÀ DE PLAGI

La revista L'avenç en el seu número del mes de gener acusa a la historiadora Assumpta Montellà de plagi en el seu llibre Contrabandistes de la llibertat (Ara llibres).El text escrit per Francesc Vilanova ataca durament a la historiadora acusant-la d'apropiació indeguda.
L'article va més enllà de l'acusació de plagi de Contrabandistes de la llibertat i ataca també els treballs anteriors de Montellà com El setè camió i La maternitat d'Elna. No sabem si es tracta d'una lluita entre historiadors o de revenges però l'article fa acusacions molt directes amb demostracions sobre el plagi.

Text de Xavier Montanyà: Havien de sortejar gendarmes francesos i alemanys, carrabiners, policia espanyola, guàrdies civils i els agents de la Brigada Político-Social. El cercle es tancava una vegada més.

Text de Assumpta Montellà: Havíem d'esquivar gendarmes francesos, nazis, guàrdies civils espanyols, els de la brigada políticosocial... el cercle es tancava cada vegada més.

L'article de L'Avenç destaca que Assumpte Montellà va copiar literalment frgaments del llibre de Les muntanyes de la llibertat de Josep Calvet, materials expositius del museu Camí de la Llibertat, de treballs periodístics de Xavier Montanyà. Francesc Vilanova també parla d'una versió diferent escrita a la publicada finalment amb plagis molt més directes.

Text de Andrés Luengo: Vam arribar de matinada, per arribar abans que ells, i, efectivament, a les cinc en punt veiem que el Peugeot 404 de la vegueria francesa s'atura al Vilaró, amb el xofer, els dos agents de la Gestapo i el comandament del destacament de Foix. Com que coneixíem el camí els vam treure una hora d'avantatge fins arribar al Port Negre, el temps just per advertir la cola i desviar-los cap a Incles. Jo em vaig quedar a dalt, amagat rere una pedra molt gran, amb el naranjeno.

Text de Assumpta Montellà: Vam sortir de matinada per avisar-los i, efectivament, ja vam veure que el Peugeot 404 de la vegueria francesa s'aturava al Vilaró, amb el xofer, els dos agents de la Gestapo i el comandament del destacament de Foix. Com que coneixíem el camí els vam treure una hora d'avantatge fins arribar al pont Negre. Em vaig quedar allà dalt, amagat rere una pedra molt gran, amb el Naranjeno.
En les darreres setmanes hem rebut comentaris i mails preguntant sobre aquesta acusació de plagi i per deferència als nostres lectos hempublicat aquesta informació.
L¡'illa dels llibres no vol acusar a ningú, simplement donar una informació que s'ha publicat a la revista L'Avenç.


L'illa dels llibres va entrevistar fa uns mesos a la historiadora Assumpta Montellà arran de la publicació de Contrabandistes de la llibertat. Un cop coneguda l'acusació feta per la revista L'Avenç, L'illa dels llibres va enviar un mail a la historiadora però no hem rebut cap resposta al respecte.
De moment mantindrem el llibre comentat i l'entrevista a la web, al considerar que Assumpte Montellà té dret a defensar-se de les acusacions realitzades per part de l'Avenç.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

L'Assumpta Montellà al meu parer
ès una bona historiadora.Se l'hi veu que la seva passió es donar a
coneixer fets com els que narra i
comunica molt bé.
La seva mirada, la seva veu transmet que lo que fà ho fà amb carinyo. Diría que les histories
que ha narrat ho ha fet amb el cap i amb el cor.
A cops les polemiques ès generen
per vendre mès o no?
Assumpta segueix escribin i deleitan-nos.

Anònim ha dit...

Les proves que aporta Vilanova crec que són prou clares. L'Assumpta Montellà ha copiat textos d'altres llibres per redactar el seu. A més segons Vilanova els seus llibres no tenen rigor històric. Aquestes no són pràctiques d'una bona historiadora són pràctiques d'una plagiadora.

El veí de dalt ha dit...

Interessant polèmica que em sona recurrent amb altes casos. Sembla evident que la novel.lista (que serà també historiadora, però parlem de novel.les, oi?) s'ha documentat abans de fer el seu llibre. I entre els documents trobats ha "afusellat" més malament que bé, alguns textos d'altri. Això ho fa molta gent amb més o menys gràcia. El fet és que amb la mania de publicar i publicar, molts escriptors perden el rigor i el tempo que exigeix una bona novel.la. No he llegit res d'ella i no puc opinar sobre el seu estil. Però està bé que es treguin draps bruts. Això, creiu-me, li anirà de conya a l'editorial.

Anònim ha dit...

Veí de dalt. El problema en aquest cas és que el llibre es presenta com una investigació històrica fruit de 13 mesos de recerca en arxius i entrevistes. A la pràctica resulta que no ha investigat res i que la meitat de les entrevistes són copia de les realitzades per altres autors i ja publicades.

Anònim ha dit...

Això de denunciar plagis, no en tinc cap dubte, son tècniques de
venda agresives.
A mi els llibres de l'A.Montellà
m'han obert els ulls a moltes coses
que desconeixia i em consta que a
molta gent també.
La passió,obsessió o com ès vulgui
dir de la Montellà ès la recerca
i escriure.

Anònim ha dit...

Anònim. Si precissament el que s'ha demostrat és que la Montellà no ha fet recerca. No ha xafat cap arxiu i que el llibre l'ha construit copiant d'altres autors.Per tant de recerca no en fa i es limita a copiar. Això és apropiació indeguda, plagi... No defensem l'indefensable

Anònim ha dit...

Aquesta senyora diu que és historiadora i ha publicat 6 llibres de 2005 a ara sobre temes diferents. No és una novelista, com diu algú, doncs els seus llibres són divulgació històrica i no novel·les. Tanmateix un historiador/a necessita investigar i molt més temps per poder escriure un llibre. Jo només he llegit el de 115 dies de l'Ebre i és un llibre que deixa molt que desitjar a nivell històric. Fa afirmacions sense aparell crític ni dir d'in les treu, només amb una bibliografia insuficient al final.

Anònim ha dit...

Alguns aquí que han llegit els llibres i defensen a Montellà jo els hi preguntaria: són vostès historiadors/es? Per què no segueix el mètode històric ni de lluny i, com s'ha dit abans, no utilitza prou bibliografia, fa afirmacions sense aparell crític, demostra desconeixement en alguns temes del que parla, i és impossible escriure llibres sobre temes que s'han recercat en tan poc de temps. Una mica com el feixista de César Vidal, que fan llibres com a xurros perquè tenen una editorial amb la qual segurament deuen tenir un tracte de favor, en el cas de Vidal segur, però em sembla que també en aquest cas. Està bé potser per començar a saber d'algun tema per a gent que no en té ni idea, res més. Jo sóc historiadora i tot que no he fet recerca directa dels temes que Montellà publica en sé de com es fa un treball històric, i també dels temes que tracta.