11/8/10

ARCADI OLIVERES REFLEXIONA SOBRE LA CRISI ECONÒMICA


Aturem la crisi
Arcadi Oliveres
Angle editorial
134 pàgines


Vivim immersos en diferents crisis. Una crisi del sistema capitalista financer; una crisi permanent, la del tercer món; una crisi ecològica; una crisi de valors; una crisi de les democràcies… Totes aquestes crisis, però, no s’han produït per generació espontània. I aquest llibre sorgeix de la voluntat de denunciar uns especuladors que mouen bilions i bilions de dòlars i que ho fan sense que ningú no els posi cap fre. (Arcadi Oliveres)

Podem sortir de la crisi? Qui ens ha dut a aquesta situació econòmica? Quins sóns els culpables? Hi ha esperança?.
Arcadi Oliveres vol donar resposta a totes aquestes qüestions a l’assaig Aturem la crisi, Les perversions d’un sistema qie és possible canviar.
Oliveres ens parla de la crisi del sistema capitalista financer, de la crisi permanent del tercer món; la crisi ecològica; la crisi de valors i d’una crisi de les democràcies. Segons l’autor, aquesta crisi s’hagués pogut evitar i de la qual tots en som una mica còmplices.
Arcadi Oliveres parla sense embuts i destaca les perversions financeres, retrata especuladors sense fre, el frau fiscal, els paradisos fiscals…
Casos com el de Bernard Madoff a temes més propers com el del Palau de la Música passant pels oleoductes d’Afganistan o Santa Coloma de Gramanet.
Com a possibles solucions, convida a tothom a abandonar els plans de pensions, a dir sí a la banca ètica i a la nacionalització de la banca, a canviar els hàbits, a la sobirania alimentària, a expropiar els pisos buits i ocupar-los, a muntar cooperatives, a treballar menys i a fer una millor distribució de la renda, i a salvaguardar la nostra intimitat enfront de la por i la paranoia col·lectiva.
Aturem la crisi ens ofereix una bona reflexió i planteja possibles sortides.
Arcadi Oliveres és doctor en Ciències Econòmiques i professor del departament d’Economia Aplicada de la UAB. Com a expert en relacions Nord-Sud i qüestions de desenvolupament i economia de la defensa, imparteix nombroses classes de màsters i postgraus en cooperació i desenvolupament. És president de Justícia i Pau, de la Fundació Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès i membre de la Societat Catalana d’Economia, d’ATTAC i de la junta de govern de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Ha publicat els llibres Contra la fam i la guerra (2004), Un altre món (2006) i El meu camí cap a la utopia (2008) i En qué mundo vivimos (Icària, 2009).