7/8/09

PER WAHLÖÖ I MAJ SJÖWALL, UN MATRIMONI LITERARI.

La novel·la sueca està de moda. Després dels exits de Henning Mankell i més recent el de Stieg Larsson les prestageries de les llibreries s’omplen de novel·la negra que ens arriba des de Suècia. Les editorials aprofiten el moment i Suecia a més de ser coneguda per la seva fàbrica de mobles també ho és i ho serà per la seva novel·la negra que comença a convertir-se en una invasió.
Per als nous escriptors d’aquest gènere, Mankell i Larsson de ben segur que seran una bona influència. Però quins eren els referents de Mankell i Larsson?
La respostaés ben fàcil; el matrimoni format per Per Wahlöö i Maj Sjöwall. A més de ser parella en la vida real ho eren en la vida literària. Van escriure junts, entre 1965 i 1975, deu novel·les de misteri protagonitzades per l’inspector Martin Beck.
Molt abans de que Larsson en la seva trilogia Millenium fes una denúncia de la societat sueca, el matrimoni Walhöö i Sjöwall ja ho havien fet molts anys abans.
Les editorials Rba en castellà i Columna en català són les encarregades de publicar aquestes novel·les a casa nostra amb títols com Rossane, L’home que es va esfumar, L’home del balcó, El policia que rie.


La mort de Per Wahlöö a l’any 1975 va donar per finalitzada la sèrie Martin Beck que des de la seva creació va protagonitzar vàries adaptacions a la gran pantalla amb actors de l’alçada de Walter Matthau que a l’any 1973 va participar a El policia que rie.
En castellà Rba ha editat els quatre primers títols de la sèrie i en català de moment tenim els dos primers títols de la col·lecció i el proper 22 de setembre apareixerà el tercer en català amb el títol de L’home del balcó (Columna). Situada als parcs d’Estocolm on algú comença a assassinar nenes innocents després d’abusar-ne. Els ciutadans estan preocupats i l'inspector de policia Martin Beck té dos testimonis: un insensible malfactor que no pensa parlar i un nen de tres anys.
Bona iniciativa la de recuperar aquestes novel·les dels dos escriptors que van revolucionar el panorama literari suec i van reinventar el gènere de la novel·la negra.

1 comentari:

Anònim ha dit...

M'hi llegit Roseanne, en 2 dies.
Enganxa i m'ha fet gaudir una bona estona.
Segur que llegiré tots el 10 del
Poli Martin Beck que recorda el
Michael Blomkvist.
Recomanable molt-