25/8/09

25 ANYS SENSE TRUMAN CAPOTE

Sóc alcoholic, sóc drogadicte, sóc homosexual, sóc un geni.

D'aquesta manera es definia Truman Capote. El 25 d'agost de 1984 moria el periodista i escriptor als 59 anys. Darrera seu deixava una vida literària força interessant amb títols com In Cold Blood (A sang freda i Breakfast at Tiffany's (Desayuno en Tyffany's).
El seu nom original, Truman Streckfus Persons, canviaria Truman García Capote el 1935 quan el seu padrastre, Joseph García Capote, va acceptar adoptar-lo com a fill propi.
La seva biografia ens presenta a un personatge força interessant i també amants dels excesos i que coquetejava amb les drogues a més de patir vàries depressions. Personatge excèntric i homosexual declarat obertament va aconseguir de mica en mica entrar en l'alta societat de Nova York.
El seu primer llibre sortiria a l'any 1948 i portava per títol Other Voices, Other Rooms (Altres veus, altres àmbits), en el qual va treure punta al seu agut sentit de la provocació amb una història en la qual un jove s'enamora d'un travesti.
El 1949 Tree of Night and Other Stories (Un arbre de nit i altres històries), un compendi de relats curts que va escriure per a diverses revistes i el 1951 sortiria la seva segona novel·la The Grass Harp (L'arpa d'herba).
Truman Capote també va destacar com a guionista de cinema. De Capote va nèixer la novel·la i el guió de la pel·lícula Breakfast at Tiffany's (Esmorzar a Tyffany's o Esmorzar amb diamants, 1958), que va protagonitzar Audrey Hepburn.
L'obra mestra de Truman Capote és A sang freda, basada en fets reals sobre els assassinats de la familia Clutter a la ciutat Holcomb de Kansas.
Acompanyat de l'escriptora Harper Lee autora de Matar a un ruiseñor va estar sis anys recopilant informació fent entrevistes per descobrir pistes sobre l'assassinat. La novetat i l'originalitat de la narració de la novel·la van qualificar a Capote com a pare del nou periodisme nord-americà.
A l'any 2005, es va estrenar la pel·lícula Capote basada en la vida de Truman Capote i que va fer que l'actor Philiph Seymour Hoffman guanyès un Oscar per la seva interpretació.

1 comentari:

Javier ha dit...

grande muy grande Truman Capote.
A sangre fria es uno de classicos del siglo XX.