19/1/09

200 ANYS DEL MITE EDGAR ALLAN POE

Edgar Allan Poe va nèixer el 19 de Gener de 1809. Avui es celebra el 200 aniversari del seu naixement. Un dels classics de la novel·la negra i de misteri ens ha deixat un llegat sorprenent i ara amb aquest efemèrie són moltes les novetats que ens arriben.
Si mirem la seva biografia hi podem llegir que va nèixera Boston el 19 de gener de 1809, era fill d'actors ambulants. El seu pare va desaparèixer el 1811 i la seva mare va morir de tuberculosi quan ell tenia tres anys. Edgar va ser adoptat per John i Frances Allan, un acomodat matrimoni del sud. Diuen que era un noi intel.ligent, apassionat, amable i cortès.
Ja a la universitat demanava diners a Allan per pagar les seves festes i els seus deutes de joc. La beguda li permetia oblidar la pobresa i la sensació de fracàs. Sempre va ser un personantge que volia ser admirat. De fet la seva biografia està plena de misteri. Un personatge que li feia por la foscor ,no somreia mai, li agradava passejar per cementiris i sempre vestia de negre. La llegenda va continuar després de la seva mort ocorreguda a Baltimore el 1849, als 40 anys, en circumstàncies encara ara envoltades de misteri.
Possiblement un dles títols més destacats per la celebració d’aquests 200 anys del naixement de Poe sigui Poe. Una vida truncada de Peter Ackroyd. Es tracta d’una biografia que publica Edhasa.
Contes com Els assassinats del carrer de la Morgue, La caiguda de la casa Usher , El gat o els poemes Anabel Lee han marcat i influenciat a milers d’escriptors i lectors. El mite Poe encara continua viu i sembla que continuarà........

1 comentari:

jomateixa ha dit...

He llegit els seus llibres però no la biografia, la inclouré a la llista de futures lectures.