12/1/09

80 ANYS DE TINTIN

Tintín, tot i ser el jove reporter belga de pantalons bombatxos, s'ha fet gran. Aquest any ha fet 80 anys. Les aventures de Tintín van començar un 10 de gener de 1929, quan acompanyat com sempre del seu fidel gos Milú, va denunciar el règim de la Rússia bolxevic a Tintín en el país dels Soviets, aparegut a la revista 'Le Petit Vingtième'. Era el primer còmic d'una llarga saga que el dibuixant belga Georges Remi, més conegut com a 'Hergé', va publicar en 50 idiomes fins a arribar als 250 milions d'exemplars. Hergé va morir el 1983 però la seva criatura continua tan jove com fa vuit dècades i es prepara per reaparéixer en una trilogia signada per Steven Spielberg i Peter Jackson.
La primera aventura de Tintín a la Rússia soviètica va ser tan aclamada que el seu autor va decidir enviar el reporter a noves missions a l'estranger. Va ser així com Tintín va recórrer el món descobrint racons com les piràmides d'Egipte, les frondoses selves sud-americanes o els fumadors d'opi de la Xina. Els primers anys de la saga van ser molt fructífers, ja que només en un lustre Hergé va publicar també Tintín al Congo (1931), Tintín a Amèrica'(1932), Els cigars del faraó (1934) i El lotus blau'(1936), còmics en què es van sumar personatges com el capità Haddock, els detectius Dupond i Dupont, el professor Tornasol i Bianca Castafiori.
Després de la mort d'Hergé el 1983, els seus familiars van respectar els desitjos de l'autor i van rebutjar que altres dibuixants continuessin la saga, que va acabar amb 24 àlbums.
No obstant això, sí han permès donar vida a Tintín en carn i ossos i l'any 2010 està previst que s'estreni la primera pel·lícula de la futura trilogia, probablement El cranc de les Pinces d'Or.
A Catalunya tenim TintinCat., una gran associació de tintinaires. Josep Sucarrats membre de Tintincat ens explica les activitats que realitza l'associació i també aspectes sobre el personatge de Tintín.