20/11/08

EL XINÉS. Henning Mankell

Editorial: Tusquets
Pàgines: 456
Kurt Wallander segueix de vacances i en la nova novel·la de Mankell anomenada El xinès continua amb el descans de l'inspector que ha acompanyat en la gran majoria de casos a Henning Mankell.
El descobriment per part d'un fotograf de dinou persones que han estat assassinades al poblet suec de Hesjövallen es el punt de partida de El xinès.
La policia sospita que el crim és obra d'un pertorbat; però la jutgessa Birgitta Roslin, que s'interessa en el cas quan s'assabenta que entre les víctimes hi ha la família adoptiva de la seva mare, defensa una altra teoria.
Seguint la pista d'una cinta de seda vermella trobada damunt la neu, descobreix un sospitós vingut de fora i una trama inquietant i oculta que sembla que arrenca de Pequín. Birgitta no sap que tot es remunta a una vella història de l'any 1860, quan milers de xinesos van ser conduïts als Estats Units i forçats, gairebé com esclaus, a treballar en la construcció del ferrocarril de la costa oest.
Les conseqüències d'aquesta dramàtica odissea, protagonitzada pels germans Wu, San i Gou Si, arriben fins a la poderosa i conflictiva Xina del segle XXI, on les cruentes lluites de poder en el si del Partit Comunista Xinès decideixen el futur del país a les portes dels Jocs Olímpics.
Però la persecució de l'assassí que emprèn Birgitta Roslin, en solitari i al marge de la policia, s'interromp quan veu que la volen matar.
Henning Mankell està considerat com un dels grans de la novel·la negra actual. L'any 2007 va rebre el Premi Pepe Carvalho per les seves novel·les negres.