26/11/08

TIGRE BLANC. Aravind Adiga

Editorial: Amsterdam/ Miscelánia
Pàgines: 248

Tigre Blanc de l'escriptor indi Aravind Adiga ha aconseguit el premi Man Booker Prize 2008. Es tracta de la primera novel·la de l'escriptor i ens ofereix una petita joia en el seu debut.
Tigre blanc destaca per la seva frescor i el seu lleguatge senzill i amè. Adiga ens ofereix un retrat àcid de l'India actual amb una descripció de la societat india marcada per les diferents castes que hi habiten i les classes socials ben marcades.
El protagonista s'anomena Balram encara que també es fa dir Tigre blanc. Gràcies a les cartes que envia al primer ministre xinès, anticipant la seva visita oficial al país, Balram li relata la història de la seva vida.
Tigre blanc és la confessió epistolar d'un crim, el que ha comès Balram, un jove empresari i xofer de Bangalore que assassina el seu cap i es converteix en un emprenedor sense escrúpols amb instints assassins.
El fet de que el protagonista treballi en els seus inicis de xòfer no es casualitat. Segons ha comentat el propi autor a l'India el 99% de la població no té cotxe i part de la classe mitjana ha de fer ús dels xòfers. Tampoc es casual que Balram es dirigeixi en les seves cartes al primer ministres xinès perquè gran part de la població india creu que els xinesos i els indis seràn els líders del món en un futur no agire llunyà.
Tigre blanc ens ofereix moments memorables amb dosis també d'humor.
Ara ja ens preguntem si veurem ben aviat la propera novel·la d'Aravind Adiga?. Estarem ben atents...