18/5/09

FINS AVIAT MARIO!

Mario Benedetti, ha mort als 88 anys. Deixa un llegat literari de més de 80 obres, entre poesia, novel·les, contes i assajos. L'autor havia estat donat d'alta de l'hospital el 6 de maig passat després de passar dotze dies ingressat en agreujar-se-li una malaltia intestinal crònica.
Va nèixer el 14 de setembre de 1920 a Paso de los Torosa a l'Uruguai. L'any 1928 va començar els seus estudis primaris al Col·legi Alemany de Montevideo. Va començar a treballar a l'edat de 14 anys, en un taller de cotxes.Abans de dedicar-se a la literatura, Benedetti va fer de taquígraf, caixer, venedor, llibreter, periodista, traductor, empleat públic i comercial.
Totes aquestes feines li van servir per tenir contacte amb la realitat social d'Urugai i això va ser determinant a l'hora de modelar el seu estil i l'essència de la seva escriptura.
Les seves poesies han estat cantades per autors com Joan Manuel Serrat, Daniel Vigletti, Nacha Guevara, Luis Pastor o Pedro Guerra.
Algunes de les seves novel·les han estat adaptades al cinema com La tregua i Gracias por el fuego. Benedetti ha estat guardonat, entre d'altres, amb el Premi Internacional Menéndez Pelayo l'any 2005, el Premi Iberoamericà José Martí l'any 2001 i el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana l'any 1999.
La seva última obra publicada, el poemari Testimoni de uno mismo, es va presentar a l'agost de l'any passat. Benedetti estava treballant en un nou llibre de poesia el títol provisional del qual és Biografia para encontrarme.