19/5/09

L'EXPEDIENT DE JOSEF KALTEIS. Andrea Maria Schenkel

Editorial: Proa /Destino
Pàgines: 200
Andrea Maria Schenkel va debutar amb l'excel·lent Tannod el lloc del crim. L'escriptora alemanya va crear la seva novel·la al pur estil de Sang Freda de Truman Capote. Ara podem llegir la segona novel·la que pot confirmar i consolidar l'èxit obtingut amb el seu debut literari.
L'expedient de Josef Kalteis és una novel·la basada en un fet real: la condemna de Johann Eichhorn acusat en 1939 de violació i assassinat. L'acció es situa al Munich de finals dels anys trenta durant els primers anys del nazisme. La protagonista és la Kathie, una noia bonica, amb el cabell fosc i arrissat, com les dones que han desaparegut recentment sense rastre. Algunes es trobaran als voltants de Munic, violades i assassinades. Davant de tot aquest enrenou, en Josef Kalteis ha estat arrestat, però és realment responsable de tots aquests crims?
L'expedient de Josef Kalteis és la història d'un presumpte criminal i els seus crims, concretament la història d'un violador i assassí. Andrea Maria Schenkel recrea els interrogatoris policials, el testimoni de la seva esposa, la resolució judicial del cas i la narració de les diverses històries personals protagonitzades per les víctimes de Josef Kalteis.
Estem davant d'una excel·lent narradora de novel·la negra.
Com a dada destacable podem afegir que Shenkell no és de sueca, és alemanya. Fet que demostra que hi ha vida actualment més enllà de la novel·la negra sueca.