22/12/09

NADAL 2009 DE L’ILLA DELS LLIBRES: LLIBRES JUVENIL

De la literatura juvenil en destaquem el nou llibre de l’autor de Coraline. Neil Gaiman ha publicat El llibre del cementiri (Estrella Polar) i en aquesta ocasió es centra en la vida d’en Nob que amb només 6 anys, ha estat abandonat al cementeri. Una parella de morts, el senyor i la senyora Owens, se’n farà càrrec. Els senyors Owens, després de consultar-ho amb la resta d’habitants del cementeri, adopten a en Nob
Tonya Hurley ha editat aquest any la segona part de Ghostgirl (Estrella Polar/Alfaguara). Ironia i humor negre apareix en aquesta novel·la protagonitzada per la Charlotte, una noia que a l’institut passa totalment desapercebuda com si fos invisible.Es tracta d’una noia no gaire popular a l’escola i que al començar el nou curs ,la Petula, la líder de les noies, segueix burlant-se d'ella i a més surt amb en Damen, el noi que li agrada a ella.Un dia la Charlotte s'ennuega menjant un osset de goma i mor. Una vegada morta, la Charlotte, invisible als ulls dels vius, va a parar a unes altres dependències antigues de l'institut, un edifici vell i abandonat, on viuen els alumnes que han mort i van a classes per comprendre el seu nou estat.
Suzanne Collins amb Els jocs de la fam (Rba/Estrella Polar) ha aconseguit un èxit a nivell internacional. Vint-i-quatre adolescents forçats a jugar. Només pot haver un guanyador i hauran de jugar als Jocs de la Fam.Panem és una nació creada sobre les ruïnes del que fa temps va ser Nord Amèrica, el seu poder i la seva riquesa es concentren a la capital, rodejada per 12 districtes marginals.
La capital és dura i cruel, i manté sotmesos a la resta de districtes, obligant-los a entregar cada any a dos ciutadans com a tribut.
Un noi i una noia entre 12 i 18 anys hauran de participar en nom del seu districte a la celebració anual dels Jocs de la fam, una lluita a vida o mort. Començarà el combat brutal entre els contrincants, la jove Katniss i en Peeta representaran al districte 12. Òbviament no serà una competició justa i promet una alta dosis d'addicció
Els seguidors de la novel·la de gènere fantàstic recomanem El nombre del viento de Patrick Ruffus. El protagonista és en Kvothe és un personatge llegendari, l'heroi i el dolent de milers d'històries que corren entre la gent. Tots li donen per mort, quan en realitat viu amb un nom fals en una posada apartada i humil, de la que n'es propietari. Ningú no sap ara qui és. Fins que una nit un viatger, anomenat el Cronista, el reconeix i li suplica que li reveli la seva història, la verdadera, al que finalment Kvothe accedeix
Dels autors catalans en destaquem Assassinat a 6,25 (Edebé) de Jordi Cervera. El títol de la novel·la és una referència al món del basquet.
El DKV Joventut ha guanyat la copa ULEB gràcies a Ray Barbosa més conegut com a Bitxu. Es tracta d'un ex- jugador de la Nba i que actualment és l’estrella del Joventut.Aquella mateixa nit de guanyar la copa, la dona i el seu fill moren assassinats. Ningú sap qui ha estat i les investigacions per part dels mossos d’esquadra apunten a vàries teories.
I la debutant Anna Tomàs ens ofereix a Florència a la maleta (Columna). Es tracta d'una novel·la juvenil protagonitzada per una jove estudiant de ciències polítiques que viatja a Florència per fer un Erasmus. A la ciutat italiana viurà un bon grapat d’experiències on es barregen estudis, festes i fins i tot s’haurà d’enfrontar al seu passat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Us heu plantejat obrir una secció de literatura fantàstica o de ciencia ficció? És una pregunta que m'ha sorgit al veure que he catalogat "El nombre del viento" com a literatura juvenil. Si be, aquest llibre és apte tant per a joves com per a no tan joves. Som molts els madurets i maduretes als que ens atrau la literatura fantàstica i considero que molts d'aquests llibres no són literatura jovenil ni de bon tros, i el fet de catalogar-los així fan que molts possibles lectors els descartin per creure que són llibres "d'adolescents".

Salutacions