21/12/08

BAULENAS NOU PREMI SANT JORDI

Lluís-Anton Baulenas ha guanyat el 49 Premi Sant Jordi de novel·la, dotat amb 60.000 euros, amb l'obra El nas de Mussolini.
Baulenas que ja ha aconseguit guardons com el Premi Ramón Llull amb la novel·la Per un sac d’ossos.
La protagonista de la història és la Berta Panatis, una jove militant comunista que rep l'ordre de matar, quan arribi el moment, el dictador Primo de Rivera. L'encàrrec que rep, afegeix Baulenas, es va complicant i va deixant al descobert les contradiccions de la protagonista, que acaben sent la base forta de la trama.
El fet de situar la novel·la en la dictadura de Primo de Rivera, ha permès el seu autor analitzar la societat catalana de l'època i la fascinació que hi havia en gran part d'Europa per Mussolini.
Per la seva banda la novel·la El músic del bulevard Rossini, del castellonenc Vicent Usó, ha estat distingida pel jurat com a finalista, per la qual cosa rebrà un premi de 10.000 euros. Usó ha comentat que darrere d'aquesta novel·la està la història de Tadeus, un violinista de l'est europeu, que havia estat un jove prodigi i que es va fer la il·lusió de conèixer els millors auditoris del món, cosa que el portarà a acceptar venir a una ciutat mediterrània, La Vila, a partir d'unes promeses d'un desconegut i acabi guanyant-se la vida com a músic ambulant.
La nit de Santa Llúcia organitzada per l'entitat Òmnium Cultural també va fer lliurament d’altres premis. Sebastià Alzamora ha obtingut el 50 Premi Carles Riba de poesia, dotat amb 3.000 euros, pel poemari La part visible.
El tercer gran premi de la nit és el Mercè Rodoreda de contes, que en la seva 11 edició ha recaigut en Víctor Alexandre per la seva obra Set dones
Jordi Ferrés ha obtingut el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per l'obra El jardí promès.