12/12/08

UN NADAL NEGRE

Si busquem per les novel·les negres, aquest 2008 ha estat una bona collita. Segurament que serà dels anys que es recorden. Un llibre pot ser un bon regal per aquest Nadal i sobretot si el destinatari del regal és un bon lector. En aquest cas us oferim un petit repàs per les novetats més interessants d'aquest any.
Comencem amb el totpoderós Andrea Camilleri que aquest any ens ha col·locat tres novetats. Per començar el darrer Premi Internacional de Novel·la Negra amb La muerte de Amalia Sacerdote (Rba). Però també l’escriptor sicilià ens ha regalat aquest any No ho sabeu pas(Salamandra/Ed 62), un diccionari sobre la màfia. Tot i que no és novel·la negra també podem afegir Gomorra de Roberto Saviano que amb el seu retrat exhaustiu de la màfia napolitana l’ha portat a ser amençat de mort per la camorra.
Henning Mankell ha deixat de moment l’Inspector Kurt Wallander però de ben segur que la seva darrera novel·la
El xinès (Tusquets) no deixarà a ningú decebut. Mankell és hores d’ara un dels grans mestres de la novel·la negra actual.
No ens podem oblidar de Stieg Larsson i la seva trilogia de Millenium. Abans de l’estiu es va editar
Els homes que no estimaven les dones i ara fa molt poc ens ha arribat el segon lliurament amb La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina (Columna/Destino). Podríem dir i gairbé sense equivocar-nos que ha estat un dels fenòmens de l’any 2008.
D’alemanya ens ha arribat
Tannod el lloc de crim (Proa/ Destino) de la debutant Andrea Maria Shenkell. Fins i tot ha estat finalista del Premi Llibreter d’aquest any amb la seva història sobre un assassinat que succeix en un petit poble de Baviera.
Si a la novel·la negra li afegim ironïa i una mica d’humor apareix
Tigre Blanc (Amsterdam)de l’escriptor indi Aravind Adiga En el panorama català i dintre del gènere negre sobresurt La mala dona (La magrana) de Marc Pastor que amb les històries de la vampiresa i segrestadora de nens Enriqueta Martí ha guanyar la primera edició del Premi Crims de Tinta

1 comentari:

Anònim ha dit...

Em quedo amb Stieg Larsson. ÉS GENIAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!