1/12/08

LA MÈMORIA DEL TAURÓ. STEVEN HALL

Editorial: La Campana/Salamandra
Pàgines: 448

"Per sobre de tot, no perdis la calma.Si llegeixes això és que jo ja no hi sóc. Despenja el telèfon i marca la tecla 1 dels números memoritzats. A la dona que agafarà el telèfon li diràs que ets l'Eric Sanderson. És la doctora Randle. Entendrà el que t'ha passat i podràs anar-la a veure de seguida. Agafa les claus del cotxe i vés amb el Jeep groc fins a casa seva. Per si encara no l'has trobat, dintre el sobre hi ha un mapa. No és gaire lluny i no és difícil de trobar. La doctora Randle et sabrà respondre totes les preguntes que li facis. És molt important que hi vagis de seguida. Vés-hi de dret ara mateix. Les claus de la casa estan penjades d'un clau al capdavall de la barana de l'escala. No te les deixis. Amb tota la meva simpatia i tot el meu ànim, El primer Eric Sanderson."
La memòria del tauró s'ha definit per bona part de la crítica com un trencaclosques filosòfic, thriller psicològic, innovadora barreja de realisme i fantasia, apassionant aventura. De tote s maneres aquest és un llibre difícil de catalogar.
Es tracta del debut literari de Steven Hall que ens presenta al personatge Eric Sanderson, un jove narrador amnèsic que s'enfronta a la tasca de recompondre el seu passat a partir de reunions diàries amb una psicòloga i de la lectura de les cartes que aparentment es va escriure a si mateix abans de perdre la memòria. La doctora Randle li comunica que pateix un trastorn de dissociació provocat per la mort de la seva xicota en un accident de busseig a les illes gregues. Quan, desobeint els consells de la doctora, Eric Sanderson comença a indagar sobre el seu passat, haurà de fer davant una estranya criatura, un ludoviciano, un agressiu tauró que el persegueix per devorar-li la memòria.
Realitat i ficció es donen de la mà en aquesta novel·la diferent del que hem pogut llegir fins ara.