22/12/09

NADAL 2009 DE L’ILLA DELS LLIBRES: NOVEL•LA NEGRA


La novel·la negra des de fa uns anys ha revifat i ara gaudeix d’una bona salut literària.
A més de Henning Mankell i Stieg Larsson, aquest any, la novel·la negra ens ha portat bons títols i que mereixen ser destacats.
L’escriptor Philip Kerr amb Si los muertos no resucitan/ Si els morts no ressusciten(RBA/La Magrana) ha aconseguit el Premi Internacional de Novel·la Negra. La novel·la té com a protagonista Bernie Gunther que un any després d'abandonar la KRIPO, la Policia Criminal alemanya, treballa a l'Hotel Adlon, on s'allotja la periodista nord-americana Noreen Charalambides, que ha arribat a Berlín amb la intenció d'investigar el creixent fervor antisemita i la sospitosa designació de la ciutat com a seu dels Jocs Olímpics de 1936.
L’editorial Tusquets ha publicat fa poc El cuarto oscuro de Damocles(Ed Tusquets) de Willem Frederik Hermans. Publicada fa uns 51 anys a Holanda, ara es publica aquí. Ambientada durant l'ocupació nazi d'Holanda i el seu protagonista és l'estanquer Henri Osewoudt que intenta viure al marge dels esdeveniments fins que rep la visita del misteriós Dorbeck, un membre actiu de la resistència.
Si busquem novel·la negra amb humor no ens podem oblidar de Josh Bazell i Equivant la mort (Bromera/Anagrama). La novel·la explica la història Peter Brown, un metge resident en el pitjor hospital de Manhattan, que amb el seu nou ofici deixa enrere el seu passat d'assassí a sou de la màfia. El protagonista decideix ser metge per compensar els morts que ha provocat amb la seva antiga "feina" com a mafiós.
Del nord d’Europa també ens arriba bona literatura negra. El noruec, Jo Nesbo, autor del Pit-Roig ha tornat amb Nèmesi (Proa/RBA). La història comença amb la investigació d’un atracament en un banc d’Oslo quan rep la trucada d’una antiga amant,Anna Bethsen, que el convida a sopar a casa seva. Ell accepta la invitació i l’endemà es desperta sense recordar res de la nit anterior. Hores més tard, l’Anna apareix morta i el cas es tanca com un suïcidi. En Harry, però, no s’ho acaba de creure i, paral·lelament al cas del banc, decideix investigar la mort de la seva amiga pel seu compte. Sempre valent-se de mètodes eficaços però trepitjant la fina ratlla de la llei, Harry resoldrà dos crims que no eren ben bé el que semblaven de bon principi.
Hem començat parlant de Larsson i Mankell. Precisament , Henning Mankell ha decidit escriure la que serà la darrera novel·la protagonitzada per l’inspector Wallander. Amb El hombre inquieto (Tusquets), Mankell jubila al seu inspector amb una història que no decep als seus seguidors.

1 comentari:

Anònim ha dit...

magnifiques totes cinc , per mi la millor NEMESIS. Pero si voleu una recomanacio per no deixar una novel.la negre : EL PODER DEL PERRO, molt bona i totalment actual.