30/10/08

BOTXAN OBRA GUANYADORA DEL PREMI LLIBRETER

L'obra Botxan de l'escriptor japonès Natsume Koseki ha estat la guanyadora de l'edició d'aquest any del Premi Llibreter 2008.
El Gremi de Llibreters de Catalunya es qui atorga aquesta guardó sense dotació econòmica i que aposta per la qualitat de l'obra guanyadora. Botxan Publicada per Proa en català i Impedimenta en castellà es tracta d'una de les obres més llegides al Japó en què denuncia la hipocresia de les relacions humanes amb molt d'humor. La novel.la va ser escrita a l'any 1905.
Botxan, que en japonès equival a “senyoret”, és la novel·la més popular del Japó. Botxan ha estat comparada a Huckleberry Finn de Mark Twain o El vigilant en el camp de sègol, de J.D. Salinger.
Natsume Sôseki descriu amb realisme i humor la trobada entre un jove mestre de Tòquio i una escola de l’illa de Shikoku, al sud del Japó, a la qual és destinat. Alumnes i companys no gaire recomanables posen a prova la franca ingenuïtat del nouvingut, el “senyoret” de la capital, un personatge inoblidable.
Soseki ha influenciat a escriptors com Yasunari Kawabata, Junichiro Tanizaki o Yukio Mishima, i Haruki Murakami. Natsume Soseki és considerat un dels renovadors de les lletres japoneses.
Aquest any estaven nominades també La noia del ball de Jordi Coca , La isla de Giani Stuparich,Tannöd , el lloc del crim d'Andrea Maria Shenkel i La princesa y el pescador de Minh Tran Huy.Natsume Koseki s'afegeix a la llista dels altres guardonats amb el Premi llibreter d'anterior edicions.

2000 Sándor Marai, per L'última trobada
2001 Javier Cercas, per Soldados de Salamina
2002 Charles Baxter, per El festín del amor
2003 Coetzee, per L'edat de ferro
2004 Enrique de Hériz, per Mentira
2005 John Lanchester, per El port de les aromes
2006 Robertson Davis, per El quinto en discordia
2007 Mariolina Venezia, per Fa mil anys que sóc aquí

L'illa dels llibres va fer entre els seus visitants una enquesta per tal d'endevinar quina novel.la podria guanyar el Premi Llibreter d'aquest any. Nomès un 10% dels votants van apostar per Botxan que va ser l'obra guanyadora. Entre les preferències dels visitats de L'illa del Llibre es situava en primer lloc La princesa i el pescador (40%), seguida de Tannod el lloc del crim (20%), La isla i La noia del ball amb un 14%. L'illa dels llibres vol donar les gràcies per la vostra col.laboració.

1 comentari:

Anònim ha dit...

no coneixia el guanyador tambpoc coneixi a charles baxter ni a john lanchester i gràcies a aquest premi els vaig conèixer.