22/10/08

LA SEGONA MORT DE JESÚS DE NATZARET. Francesc Puigpelat

Editorial:Proa
Pàgines:392

Francesc Puigpelat acaba de publicar, La segona mort de Jesús de Natzaret, una novel.la que de ben segur en sentirem molt a parlar. No deixarà a ningú indiferent.Sempre que la literatura toca el tema religiós la polèmica està servida. L’escriptor que ja ha desmotrat la seva vàlua a d’altres novel.les com Roger de Flor, el lleó de Constantinoble, Apocalipsi blanc o Jocs de Corrupció ens ofereix ara una novel.la molt interessant i que val la pena destacar.
L’acció arrenca dies després de la crucifixió de Jesuscrist. A partir d’aquest moment Puigpelat crea una mena de Sherlock Holmes de l’època per intentar esbrinar el fet de que un home que ha mort torni a ser entre els vius.
Antoni Alexandre un banquer jueu nascut a Antioquia viatja a Jerusalem per encarreg del seu pare. Haurà de descobrir que ha passat amb les 3 milions de peces d’or que el seu pare havia donat en prèstec a Jesús de Natzaret. Francesc Puigpelat utilitza al protagonista de la història, el banquer Antoni Alexandre David, que destaca pel seu escepticisme i el seu ateisme per construir una novel.la on demostra que la resurrecció de crist va ser un truc molt ben preparat i que Jesús després de la crucifixió va fugir a l’India amb Maria.
L’altre fet que ens ofereix Puigpelat a la novel.la és que el cristianisme estaria més basat en un culte a una divinitat femenina que no pas masculina. Aquesta doctrina te molt més a veure amb Aserà, la Deessa Mare dels Jueus.
N’hi han estudis que demostren que les civilitzacions antigues tenien cultes a divinitats femenines però que en un determinat moment per diferents interessos aquesta divinitat femenina va ser substituida per la masculina. Per demostrar aquest fet es basa en que el cristianisme ens ofereix a dos deus masculins: déu pare i déu fill. Però el déu pare no apareix als evangelis però si la deesa mare Maria.
Els diversos plantejaments que ens ofereix l’autor català tot i semblar inversemblants segurament per alguns lliguen i força un cop llegida la novel.la i diguem-ne que tenen una certa coherència.
Per la creació de La segona mort de Jesus de Natzaret, Francesc Puigpelat beu d’autors com Robert Graves, autor de El rei Jesús, Elliete d’Abecassis autora de Qumran i les teories d’ Andreas Faber Kaiser que al seu llibre Jesús vivió y murió en Cachemira ens explica que Jesús un cop crucificat i curat de les ferides va fugir amb Maria cap a l’india
La segona mort de Jesús de Natzaret és pot llegir com una novel.la històrica i novel.la negra amb un ritme molt àgil i amb capìtols curts que fan que el lector estigui atrapat a la història constantment. A més ens ofereix altres sorpreses que no desvetllarem.
Novel.la històrica o assaig novel.lat?
Tot depen dels ulls del lector que llegeixi aquesta novel.la.
Almenys Francesc Puigpelat ens obre un debat molt interessant i això amb els temps que corren és dificil de trovar a moltes de les novel.les que un cop llegides no provoquen ni fred ni calor.
L'editorial Proa ha creat un fòrum per l'ocasió on el mateix autor respon als dubtes i comentaris dels lectors de la novel.la.
Podeu escoltar l'entrevista a Francesc Puigpelat al programa Via Directa de Ràdio Sant Andreu.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

sembla interessant aquesta novel.la. Jo vaig llegir apocalipsi blanc i em va agradar molt.

Anònim ha dit...

molt entretingut i amè. Al final et va pensar i axò m'agrada