13/4/09

EL MESTRE D'ÀNIMES. Irène Nemiròvsky


Editorial: La Magrana/Salamandra
Pàgines: 206

La lectura de les novel·les de l’escriptora Irène Nemirovsky es podríen catalogar de lectura obligatoria. Nascuda a Kíev al si d'una família jueva, és autora, entre d'altres novel·les de Suite francesa. Va viure bona part de la seva vida a França.
Arran de l'ocupació alemanya, es va refugiar en un poble de Morvan, però va ser detinguda pels gendarmes francesos, i més tard assassinada a Auschwitz, l'estiu de 1942. Si la història hagués estat diferent, Nemirovsky es podria haver convertit en una de les grans escriptores de la literatura francesa.
El mestre d’animes és la darrera novel·la que ens arriba a casa nostra després de David Golder, Sang calenta, El ball
Aquest és una novel·la inèdita publicada el 1939 en forma de fulletó a Gringoire. Nemirovsky ens ofereix una radiografia dels immigrants d’aquella època amb el desig de triomfar a l’Europa d’entreguerres.
El mestre d’ànimes es situa a la Niça de1920. Dario Asfar, un metge jove i sense diners, accepta practicar-li un avortament clandestí a una atractiva dona de Nova York a fi de salvar de la misèria Clara, la seva dona, i el seu nadó. És una solució que permet a aquest fill de comerciant vagabund i estranger, de sang grega i italiana, de sobreviure malgrat la indiferència de la clientela elegant de la ciutat. Després d'uns quants anys a Niça i de multiplicar els expedients, a Dario se li acut de sobte una idea genial que l'ajudarà a canviar el seu destí: es converteix en el xarlatà de moda aprofitant l’èxit del psicoanalisis.
Irène Nemirrovsky una escriptora molt recomanable amb una literatura d’alta volada.