22/6/09

JOAN FRANCESC MIRA GUANYA EL PREMI CREIXELLS

L'escriptor valencià Joan Francesc Mira ha guanyat el XXXVIII Premi Crexells amb la seva novel·la El professor d'història (Proa).
Joan Francesc Mira, ja va guanyar el Crexells el 1997 per Borja Papa,.
Aquest premi està dotat en uns 6.000 euros a més d'un guardó dissenyat per Antoni Llena. Aquest any els socis de l'Ateneu Barcelonès –entitat que convoca el premi– han elegit l'obra guanyadora entre els tres finalistes proposats pel jurat.
Joan Francesc Mira tanca amb El professor d'Història la seva trilogia de novel•les ambientades en diferents moments de la història de València que va començar a l’any 1989 amb Els treballs perduts i que va seguir amb Purgatori al 2003. El protagonista és un professor universitari a punt de jubilar-se que, a causa d'un petit accident a la porta de la Facultat decideix plegar. Així doncs, la seva darrera classe, es converteix en un al•legat sobre la fi de la història. A continuació, la novel•la segueix dos camins.
D'una banda el present: les complicacions causades pel fet de deixar a la feina a la Universitat, els problemes de salut de la seva esposa, la venda de la casa familiar al centre de València -ara ocupat pel comerç xinès-, l'estrena del nou pis a la zona moderna de l'actual València, etc. De l'altra, el reencontre amb el passat: la mort del fill, les relacions i les infidelitats de la parella, els temps d'estudiant, el creixement de la ciutat, la pèrdua de llocs emblemàtics, etc
Com ja va fer amb les altres dues novel•les anteriors de la trilogia, en què es va recolzar en la mitologia clàssica -el mite d'Hèrcules i la Divina Comèdia de Dante-, que tan bé coneix l'escriptor valencià, com especialista en grec, en El professor d'Història, Joan F. Mira s'inspira en el mite de Faust.