15/6/09

NOVETATS SOBRE LA SETMANA TRÀGICA

Aquest any es celebra el centenari de la Setmana Tràgica. Fins a data d'avui han estat moltes les novel·les que han fet referència al fet històric.
Antoni Dalmau a Set dies de fúria (Columna/Destino) ens ofereix una crónica dels fets ocorreguts fa 100 anys després de l’esclat de la revolta. L’origen de la revolta es troba en el conflicte bèl•lic produït al protectorat espanyol del Marroc, motiu pel qual el govern d’Antoni Maura va ordenar la mobilització de 40.000 reservistes, sobretot a Catalunya.
Rebut com una provocació a la capital catalana, aquest reclutament va generar una creixent sèrie d’aldarulls i la convocatòria d’una vaga general.
Un cop declarat l’estat de guerra a Barcelona, la revolta va desembocar en l’incendi d’esglésies i convents, amb la destrucció de 80 edificis religiosos, la meitat dels existents a la ciutat; la mort de tres sacerdots, i el desenterrament de cadàvers de religioses passejats per la ciutat.

L'escriptor Andreu Martín, conegut per les seves novel·les negres també ha volgut afegir-se a aquest homenatge amb Barcelona tràgica (Alisis/ Ediciones B), situant l'acció el 27 de juliol de 1909 on les barricades, les vagues i les primeres confrontacions armades entre l’exèrcit i la població s’hi afegeix la crema de convents i esglésies per tota la ciutat. Un mes abans els germans Estrada han enterrat la seva mare a la parròquia del Rosari del barri de Sant Gervasi. A l’altre extrem de la ciutat, al barri obrer el Pekín, prop d’on Vicenç Estrada té la seva fàbrica, ha aparegut una nena violada. Feliu, el capella, sap qui ha comés aquest acte terrible, però, en aquests moments, enfrontar-s’hi li pot costar la vida.
Una de ficció i una de no-ficció. Podeu triar i remenar entre la multitut de novel·les que es publicaran sobre la Setmana Tràgica.