14/7/09

LA TELE SOTA FRANCO. Ramon Solanes

Editorial: Ara llibres
Pàgines: 176

Avui 14 de juliol, fa 50 anys del primer programa de TVE a Catalunya.
TVE anunciava des de Madrid la conexió amb la ciutat de Barcelona per oferir el programa Balcón del Mediterráneo. Presentat per José Luis Barcelona es va fer un programa a l'aire lliure on s'oferien imatges de la ciutat amb diferents actuacions com l'esquadró de trompetes de la Guàrdia Urbana, ballades de sardanes entre d'altres activitats.
Ara Ramon Solanes, primer cap de programes de TVE-Miramar, a La tele sota Franco ofereix un repàs a la televisió d'aquella època que comptava amb una programació que no tenia res a veure amb el dia a dia que vivia la població. Una televisió marcada per la censura, la manipulació informativa i la repressió.
La tele sota franco també ens parla de personatges que han creat escola i que formen part de l'imaginari televisiu com Herta Frankel i la gosseta Marilín, dels festivals d'Eurovisió que van guanyar Massiel i Salomé o de les primeres retransmissions del Barça-Madrid amb locució de Matías Prats pare.
TVE també ha editat '50! anys TVE Catalunya, es tracta d'un lllibre que ha estat
elaborat al centre de TVE a Sant Cugat. El llibre repassa el doble aniversari de l'arribada de la senyal de la televisió a Barcelona al febrer de 1959 i de les primeres emissions realitzades des de Miramar juliol de 1959.