15/7/09

LLEGENDES DE BARCELONA. Joan de Déu Prats

Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Pàgines: 179
Les llegendes, llegedes són, tot i que sempre tenen una part de veritat.
Joan de Déu Prats ens descobreix a Llegendes de Barcelona un bon grapat de les històries que s’han explicat al llarg dels segles. Històries que s’han convertit en llegendes i que han arribat als nostres dies.
Barcelona és una gran ciutat i per tant el nombre de llegendes que ha s’han creat al seu voltant són moltes.
També ens descriu indrets de Barcelona que respiren llegenda com la Rambla, Montjuic o el Potal de l’Àngel entre d’altres.
Història de personatges curiosos com Pau lladre que cada dia s’empassava una unça d’or de la Seca, l’antiga fàbrica de moneda de Barcelona. Un cop a casa seva i gràcies a une sherbes aconseguia treure l’unça d’or del seu estomac. Va arribar a robar tantes peces d’or que va fer trontollar la fàbrica de modena fins al punt de no fabricar més peces d’or.
Finalment el llibre dedica un espai a parlar de les llegendes urbanes de Barcelona on no hi falten el clàssic de la noia del revolt o la història de l’Enriqueta Martí, més coneguda com la vampira del carrer Ponent
Elisabeth Pedrosa a le sprimeres pàgines del llibre ens explica els origens del nóm de Barcelona.

"Conten els antics que Barcelona no sempre ha tingut aquest nom. Sembla que tot va ser arran del casament entre un tal Pere i una tal Maria del Mar. D’aquella unió van néixer tres filles: la pubilla, van batejar-la amb el nom de Barcelona; a la segona, que li agradava badar, van posar-li Badalona, i la tercera de les filles, molt eixerida, neta i que sempre feia companyia als pescadors, va rebre el nom de Barceloneta.”

Un llibre molt interessant que ens farà descobrir moltes llegendes de la ciutat de Barcelona. El millor complement seria visitar insitu aquests indrets perquè Llegendes de Barcelona no inclou cap fotografia.