20/7/09

MOR FRANK McCOURT, L'AUTOR DE LAS CENIZAS DE ANGELA

Frank McCourt, autor de la novel·la Les cendres d'Àngela ha mort als 78 anys a Nova York. Fa uns dies, el seu germà Malachy McCourt ja va avançar que, després de patir un càncer, l'escriptor tenia una meningitis de la qual probablement no sobreviuria.
McCourt va aconseguir molt d'èxit amb la seva primera novel·la, aconseguint el Premi Pulitzer a l'any 1997. Les cendres d'Àngela que va ser portada al cinema de la mà del director Allan Parker, ens fa un retrat de l'infantesa de McCourt on relata les penúries d'una família irlandesa primer a Irlanda i després a Nova York
Frank McCourt va nèixer a l'any 1930, fill d'immigrants, va créixer a la ciutat irlandesa de Limmerick i va tornar als Estats Units el 1949. Va iniciar una imparable carrera literària arran de l'èxit internacional de crítica i públic de Les cendres d'Angela, una obra distingida, entre altres, amb els premis Pulitzer, el del Cercle Nacional de Crítics Literaris, el de Los Angeles Times i el del Llibre de l'Any el 1997.
Altres novel·les de Frank McCourt són 'Tis (I tant), es tracta de la segona part de Les cendres d'Àngela i segueix la seva història, des del seu viatge d'Irlanda als Estats Units com a emigrant fins a convertir-se en un professor brillant i novel·lista d'èxit.Als dinou anys, Frank arriba a Nova York. Troba feina a l'hotel Biltmore i hi pateix el tracte que es dóna als inmigrants, després és reclutat per l'exèrcit, que l'envia a Alemanya, on ensinistra gossos i passa informes a màquina.Frank torna novament a Amèrica el 1953, on treballa als molls i va a classes a la Universitat de Nova YorK. Allà s'enamora d'una noia protestant, fet que li crearà més d'un problema, i es planteja el seu futur professional, sempre amb l'estigma del seu origen perseguint-lo.
Finalment també va publicar El professor, inspirada en els trenta anys durant els quals va exercir la docència a Nova York.

1 comentari:

Anònim ha dit...

"Las cenizas de Angela" un dels
millors llibres que hi llegit mai.
Fins i tot a Irlanda vem anar expresament a Limerik (bé no recordo com s'esciu el nom del poble).
Un escriptor inolvidable.
Mònica