24/9/09

ELS JUGADORS DE WHIST. Vicenç Pagès Jordà

Editorial: Empúries
Pàgines: 550

Vicenç Pagès Jordà ens ofereix a la novel·la Els jugadors de Whist un collage literari tant en la seva estructura com en les seves referències i també influències.
La novel·la agafa el títol del joc en que el protagonista i els seus amics Biel i en Churchill jugaven de petits al Castell de Sant Ferran de Figueres. Es tracta d’un joc inventat que agafa el nom del joc de cartes que jugava Philiph Fogg a La volta al mon el 80 dies
Definir Els jugadors de whist és una tasca difícil però, si que podem afirmar que Pagès Jordà ha creat una gran novel·la amb referències musicals, cinematogràfiques i també literàries.
L’autor aconsegueix construir una novel·la afegint aquests ingredients amb referències de pel·lícules com American Beauty, novel·les com Lolita i música del Beatles, Llach o d’altres grups dels 70 i 80.

Ja tenim alguns dels ingredients i ara què?
Doncs, l’autor sap combinar i jugar amb tots aquests elements fins al punt de crear una complicitat amb el lector jugant amb els seus records fent-li ser cómplice també dels records del protagonista de la història.
Els jugadors de Whist va molt és enllà de ser una radiografia dels anys 70 i 80. N’hi ha molt més i per aquest motiu fa que sigui diferent i excepcional.
Ens situem a l’any 2007, Jordi Recasens de 40 anys veu com la seva filla està a punt de casar-se. Aquesta situació no li fa cap mena de gràcia però serà una situació adversa més, perquè la seva vida, tampoc ha estat un camí fàcil. La relació amb la seva dona es va degradant dia a dia i en Jordi pateix una crisi existencial. A partir d’aquest moment el lector anirà descobrint aspectes del seu passat i el d’una generació a la ciutat de Figueres i els seus voltants.
La mort d’un amic de jocs durant la joventut i la relació amb una jove lolita anomenada Hally faran que la novel·la vagi del passat al present mitjançant flashbacks.
De l’actualitat Vicenç Pagès Jordà tampoc és alié a internet i a les xarxes socials. De fet, Els jugadors de whist te una segona vida a la xarxa mitjançant Facebook.

Vols seguir jugant?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Al començament em va costar, però ara disfruto com un animal.

Anònim ha dit...

jo l'he llegida i és genial!
molt original! perfecta.
felicitats Vicenç

Marc

Ma-Poc ha dit...

Aquest és un dels llibres que em venia de gust llegir...

Anònim ha dit...

Whist!

Anònim ha dit...

és el llibre de la temporada! genial i de lectura obligada

Marta

caterina ha dit...

Me l'acab de comprar gràcies als posts que has fet respecte al llibre. Tenc ganes de començar-lo. Ja te diré el què. Gràcies, Jordi :)