13/11/09

ATENCIÓ, RODEM. Luigi Pirandello

Editorial: Albí
Pàgines: 208

“Al film, li importa més que l’actor es presenti a si mateix davant de l’aparell, que no pas que presenti al públic una altra persona. Un dels primers a advertir aquesta transformació de l’actor a partir d’un tipus de treball basat en el test ha estat Pirandello, en la seva novel·la Rodem”
Walter Benjamin

L’editorial Albí ha publicat el llibre . Atenció, Rodem! (Quaderns de Serafino Gubbio, operador cinematogràfic). Es tracta d’una obra publicada a l’any 1916 pel Premi Nobel de literatura italià, Luigi Pirandello.
Atenció Rodem és tot un referent per què és una de les primeres novel·les que parlen dels inicis del cinema a Europa. Un recorregut pels projectes cinematogràfics de l’època, els actors i les seves exigències i d’altres curiositats narrades per Serafino Gubbio. Pirandello ofereix un retrat de l’època i de la condició humana davant de la modernitat i el progrés.

Luigi Pirandello va néixer el 28 de juny de l’any 1867 a Sicília. El 1934 va ser l'any que va guanyar el premi Nobel. Entre les seves obres destaquen les novel·les L’exclosa (1894), El difunt Mattia Pascal (1904), Rodem…(1916); les narracions recollides a Contes per a un any (1922); els drames L’home, la bèstia i la virtut (1919), Sis personatges en cerca d’autor (1921), Els gegants de la muntanya (1937), i l’assaig L’humorisme (1908).