5/11/09

NÚRIA ESPONELLÀ, GUANYA EL NESTOR LUJAN AMB "RERE ELS MURS"

L'escriptora Núria Esponellà ha guanyat aquest dijous el XIII Premi Néstor Luján amb la seva obra Rere els murs. Aquest guardó que premia la novel·la històrica és convocat per l'editorial Columna i es dota de 6.000 euros.
La novel·la Rere els murs es remunta fins el segle XII i s'ambienta al Monestir de Sant Pere de Rodes, aleshores habitat per una comunitat de benedictins i del que l'abat Berenguer haurà de defensar les terres amenaçades pel compte d'Empúries i el vicecompte de Peralada.
En la mateixa comunitat viu un orfe, Blai, que té preocupacions menys pretensioses que les de l'abat ja que descobreix l'amor i la necessitat imperiosa de ser lliure. Alhora es relaten els moments d'esplendor del monestir, quan el Mestre de Cabestant, escultor romànic, culmina una espectacular portada de marbre que ha d'acollir els peregrins que van cap a Santiago i Terra Santa. Aquesta obra colossal marcarà la història del monestir, on els monjos guarden un secret que podria fer perillar l'autoritat de l'Església.
L'any passat, el periodista Martí Gironell va guanyar el Nestor Lujan amb la novel·la La venjança del bandoler.