9/11/09

DIARIO. Petter Moen

Editorial:Veintisieteletras

Pàgines: 184

L’editorial Veintisieteletras ha publicat el llibre Diario del noruec Petter Moen.

Aquesta publicació porta una història al darrere, Peter Moen va estar set mesos l'any 1944 detingut al quarter general de la Gestapo a Oslo i durant aquest temps va escriure un diari perforant paper higiènic amb un clau,
Durant el temps en què va estar tancat al quarter general de la Gestapo, Moen amb un clau, va anar perforant cada paraula a puntets en un paper higiènic marró tallat en plecs de 16,5 x 19,5 cm. Posteriorment, el pres enrotllava els plecs de cinc en cinc i els embolicava en un sisè que, després de numerar minuciosament, llançava per la reixeta de ventilació de la cel·la, ignorant on anirien a parar.

Moen va morir el 8 de setembre de 1944 en un naufragi amb 400 detinguts més que eren traslladats a Alemanya.
L'existència del diari la va donar a conèixer, sis mesos després que acabés el conflicte, un dels únics cinc supervivents de l'enfonsament del vaixell.

En aquell moment, la Policia noruega va aixecar el terra de la cel·la (del quarter general de la Gestapo) i va trobar els plecs (del Diario) que estaven intactes, només una mica humitejats.
Petter Moen havia fundat, i després dirigit en secret, el diari London Nytt -un dels més importants i de més tiratge de la resistència durant la Segona Guerra Mundial- que transcrivia les notícies de la BBC londinenca.
Aquest diari no havia estat traduït fins ara al castellà, malgrat que va ser publicat a Noruega el 1949 i després a gairebé tots els països europeus i als Estats Units.