5/10/09

BELLPRAT VOL SER LA PRIMERA VILA DEL LLIBRE DE CATALUNYA

Bellprat ha tornat a celebrar la festa de La vila del llibre. El passat 4 d’octubre es va fer la segona edició de la Vila llibre organitzada pels Amics de Bellprat on l’activitat central va ser la venda de llibres de segona mà a més de xerrades, conferències i presentacions de llibres.
Amb només 91 habitants, Bellpart vol convertir-se en el primer poble català dedicat al món del llibre a l’estil d’altres poblacions d’Europa que han endegat una iniciativa similar. Una Vila llibre és un poble rural petit, d’interès històric i/o de bellesa natural, en el que es concentren activitats econòmiques, socials, artístiques i culturals relacionades amb el llibre de segona mà, d’ocasió i d’antiquari.
Amb aquestes característiques, Bellpuig vol convertir-se en un punt cultural basat en el món del llibre i atreure un tipus de turisme cultural. Per aquesta raó volen que les cases del poble es vagin convertint en botigues de llibres de vell o d’altres negocis relacionats amb el tema editorial
Actualment a Europa són tretze les poblacions que tenen aquest títol. Una llista que podeu consultar a
www.booktown.net.
El prime rpoble que és va convertir en Vila del llibre va ser
Y Gelli Gandryll, un petit poble de Gal·les que també té l’honor de ser el poble amb més llibreries per metre quadrat. Aquesta poble té 30 llibreries i la seva població és de 2.000 habitants.La història de tantes llibreries arrenca a l’any 1961 quan Richard Booth va decidir que Y Gelli Gandryll fos un poble conegut per ser el primer poble llibreter.A més des de l’any 1988 es celebra el Hay Literary Festival que aplega més de mig milió de visitants l'any. Aquesta idea de convertir el poble en un constant homentatge al llibre ha inspirat a moltes altres poblacions que han unit esforços sota el nom de Organització Internacional de Pobles del Llibre (IOB).