21/12/09

NADAL 2009 DE L’ILLA DELS LLIBRES: NO-FICCIÓ

Entre els llibres de no-ficció podem destacar Periodistas o lacayos (Meteora), es tracta d’una reflexió sobre el periodisme actual a Espanya i a Catalunya de la mà del periodista José Luis Caballero.
Un tema força actual com és la corrupció ha estat motiu d’un assaig anomenat Breu Història de la corrupció de l'editor Carlo Alberto Brioschi.
En el terreny històric molt recomanable Contrabandistes de la llibertat (Ara llibres),on la historiadora Assumpte Montellà, ens ofereix amb un estil directe i amè testimonis de les persones que actuaven com a passadors als Pirineus i que durant els anys 40 van salvar més de 80.000 que fugien dels nazis.
En el terreny polític destacar la segona part de les memòries del president de la Generalitat Jordi Pujol, Memòries. Temps de construir (1980-1993) (Ed Proa)En aquest apartat també recomanem Anatomia d’un instant (Rosa dels Vents/Mondadori) de Javier Cercas. En aquesta ocasió ens oferix un assaig novel·lat del cop d'estat del 23-F de 1981 destacant sobretot el paper de tres personalitats Adolfo Suárez, Gutiérrez Mellado i Santiago Carrillo, que enmig de les bales que disparaven els colpistes es van resistir drets al seu escó.Javier Cercas ens ofereix una bona història basada en una gran documentació i amb una narració que ens ajudarà a entendre alguns aspectes del cop d'estat del 23 de febdrer de 1981.
En el terreny de la publicitat, destaca Busque, compare y si encuentra un libro mejor, ¡cómprelo! (Ed. Electa) un repàs pels anuncis més populars des de els anys 50 fins a l’actualitat. De fet, el títol és de l’anunci del detergent Colón que es va fer molts popular a la dècada dels 80.
En no-ficció també tenim dues històries protagonitzades per animals. Un lleó anomenat Christian a Un león llamado Christian (Plaza&Janés), Es tracta de la història real d'un lleó comprat per dos joves a Londres el 1969 i que s'ha convertit en tot un fenòmen a Youtube
No ens podem deixar el gat més famós d’aquesta web, Dewey el gatet de biblioteca (Ara llibres) que va commoure el món de la bibliotecaria Vicki Myron.
Per acabar un llibre curiós anomenat Fantasmes de Barcelona (Angle) de Sylvia Lagarda-Mata, on ens comenta 13 itineraris per diferents barris, per oferir-nos un recull històric i documentat de fets sobrenaturals. Una geografia espectral de les llegendes urbanes sobre esperits i ànimes en pena.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mirin la ressenya que del llibre de l'assumpta montellà n'ha fet el professor Francesc Vilanova a la revista L'AVENÇ del mes de gener de 2010.

L'illa dels llibres ha dit...

ens pot enviar per mail a illadelsllibres@hotmail.com l'article de l'Avenç?