8/3/10

LA LITERATURA TAMBÉ TRIOMFA ALS OSCARS

El film En tierra hostil ha estat la gran triomadora dels Oscars d’aquest any amb sis premis.
Destacant sobretot els de millor pel·lícula i el de millor direcció 'Avatar' només ha obtingut tres premis tècnics. Per la seva banda Jeff Bridges i Sandra Bullock han aconseguit les estatuetes als millors actors protagonistes, per Corazón rebelde i The blinde side respectivament
Si parlem de la relació de cinema i literatura podem destacar Precious que ha aconseguit 2 oscars, millor guió adaptat i millor actriu de repartiment gràcies al paper que interpreta Mo’nique.
Aquesta pel·lícula està basada en la novel·la Push de Saphire (Labutxaca) i la seva protagonista és la Precious Jones. Amb només disset anys, està embarassada del seu segon fill. És negra i quasi analfabeta, i el primer nen el va tenir amb només dotze anys i el pare de tots dos és el seu propi pare. Viu a Harlem, amb la seva mare, una dona obesa i cruel que es passa el dia al davant de la televisió, mentre devora el menjar que la filla li prepara i la sotmet als abusos més denigrants. Forçada a abandonar l’escola arrel del seu segon embaràs, Precious va a parar a un institut a on van els joves amb vides desestructurades. Però allà, coneix la professora Rain, una mestra jove, combativa i radical que l’ajudarà i li donarà el suport necessari per tal que recuperi la veu i la dignitat.
La guanyadora a la millor pel·lícula de parla no anglesa ha estat El secreto de sus ojos. Aquest cinta dirigida per Juan José Campanella protagonitzada per Ricardo Darín i Soledad Villamil està basada en la novel·la de Eduardo Alfredo Sacheri. L’editorial Alfaguara ha publicat aquesta novel·la que narra la resolució d'un crim que, després de vint-i-cinc anys d'investigació judicial, encara no ha estat resolt. Però a través de la reobertura del cas, també es furgaran les ferides dels qui van portar a terme la investigació.
Benjamín havia treballat de funcionari judicial i, en jubilar-se, decideix escriure una novel·la inspirada en un cas que va viure de prop. Era l'any 1974. Durant la investigació d'un brutal assassinat, Benjamín va conèixer el marit de la víctima i va donar-li la seva paraula que trobaria el culpable.
Sandra Bullock ha aconseguit el seu primer Oscar gràcies a la seva interpretació a The blind Side. Aquesta pel·lícula està basada en la novel·la de Michael Lewis The blind side: evolution of a game. De moment no s’ha publicat ni en castellà ni en català.