7/7/10

80 ANYS SENSE EL CREADOR DE SHERLOCK HOLMES

El 7 de juliol de 1930 moria l’escriptor sir Arthur Conan Doyle, el creador del personatge de Sherlock Holmes.
Nascut a Escòcia l’any 1859 va estudiar medicina i es dedicava a escriure de manera amateur fins que l’èxit li arribaria gràcies a les històries protagonitzades pel detectiu Sherlock Holmes.
Creat l’any 1887, el personatge de Sherlock Holmes ha protagonitzat 4 novel·les i 56 relats de ficció publicats en la seva majoria a The Strand Magazine. Però Holmes té el rècord Guinness per ser el personatge de ficció més representat al cinema. Detectiu impecable gràcies als seus coneixements científics i la seva gran capacitat intel·lectual, Holmes també és expert en boxa i arts marcials, toca el violí i també consumeix cocaïna. Viu amb el seu company Watson en el número 221 Bis de Baker Street, a Londres. Per crear aquest personatge, Arthur Conan Doyle es va inspirar en Joseph Bell, professor de Doyle a la Edinburgh Infirmary Des de la seva creació i despres de protagonitzar pel·lícules i obrres de teatre, avui en dia coneixem alguns aspectes de l’investigador que no van ser creats per Arthur Conan Doyle. El barret i la pipa característica mai van aparèixer a les novel·les. La pipa va començar a associar-se a Holmes arrel d’una obra de teatre a l’any 1920 i el barret és un afegit de Sidney Paget, il·lustrador del Strand Magazine. I potser, una de les frases més famoses i que s’han reproduït en moltes ocasions: Elemental estimat Watson no va aparèixer mail a les obres de Conan Doyle.
El gos de Baskerville, Estudi en escarlata. Un cas de Sherlock Holmes i Sherlock Holmes i el constructor de Norwood són algunes de les històries protagonizades per Holmes
Les obres publicades per Conan Doyle va molt més enllà de les protagonitzades pel detectiu i també va escriure novel·les històriques, cròniques de guerra, contes de misteri i contes d'espiritisme com History of Spiritualism entre altres.