26/8/10

L'ÚLTIM ADEU DE RAIMON PANIKKAR

Tota paraula és un sagrament. Per això ens demanaran comptes de les nostres paraules; tota paraula no pensada, no viscuda, no experimentada, en el fons és una mentida. (Raimon Panikkar)

El filòsof i escriptor Raimon Panikkar ha mort avui als 91 anys. De pare indi i mare catalana i catòlica, Panikkar va néixer a Barcelona el
1918 i va ser ordenat sacerdot el 1946.
Al llarg de la seva vida va publicar més de 80 llibres en què sempre va defensar el diàleg entre persones i religions.
Sempre va defensar i promoure el diàleg intercultural i era considerat un pont entre Orient i Occident. Les religions diferents dels seus pares i el fet de viure en diversos punts del món com Itàlia, els EUA i la Índia van afavorir el seu missatge tolerant i de defensa de la pau i el diàleg.
El 1966 va ser nomenat professor de la Harvard Divinity School, passant 20 anys a cavall entre els Estats Units i l'Índia. Entre el 1971 i el 1978 va impartir classes d'estudis religiosos a la Universitat de Califòrnia, que més tard va crear un guardó amb el seu nom amb què cada any es premia el millor estudiant en filosofia de les religions.
El 1987 torna a Catalunya i s'instal·la a Tavertet, on ha estat fins a la seva mort.
La tasca de Panikkar va ser reconeguda, entre altres, amb el Premi Espanyol de Literatura el 1961, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1999 i amb la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de la ciutat de Barcelona l'any passat.
Algunes de les obres més destacades:
“La fe sense objecte”. Barcelona, Claret, 2005.
“Entre Déu i el cosmos: una visió a-dualista de la realitat”. Lleida: Pagès editors, 2006.
“Iniciació als Veda”. Barcelona: Fragmenta, 2008.
“El matí amb Raimon Panikkar”. Barcelona: Proa, 2008.
“Mística, plenitud de Vida”. Barcelona: Fragmenta (Opera Omnia Raimon Panikkar, I.1), 2009