19/8/10

THOMAS PYNCHON A CONTRALLUM


A contrallum / A Contraluz
Thomas Pynchon
Amsterdam/Tusquets
1205 pàgines

ARA, FORA LES CORDES!
-Au, nois... Amb cura.. Molt bé! Preparats per l'ascensió!
-Prepara't, Ciutat del Vent, que venim!
-Visca! Cap Amunt
Entre aquestes exclamacions el zepelí d'hidrogen Inconvenience, amb el cistell guarnit amb motius patriòtics i una tripulació formada per cinc membres del famós club d'aeronàutica com els Amics de l'Aventura, es va enlairar enèrgicament cap al cel i aviat va atrapar vent del sud.
(Fragment de la novel·la A contrallum)

Si busquem dades sobre la biografia de Thomas Pynchon quedarem força decebuts. La seva biografia pot ser explicada amb molt poques frases però la seva literatura es pot escriure en majúscules.
Considerat un els novel·listes nord-americans més importants de l'actualitat, Pynchon es distingeix per la seva adversió als mitjans i pateix de fòbia social, no dóna entrevistes i gairebé no apareix en imatges. De fet l’única imatge que es coneix pertany a l’anurari de la seva escola. No és estrany que alguns l’han comparat amb el mateix J D. Salinger, mort aquest 2010.
Thomas Pynchon va començar a destacar en el panorama literari l’any 1963 amb l’obra V que més tard seguiria amb La subasta del lote 49 , "Vineland" (1990), Mason i Dixon (1997), "Inherent Vice " (2009) i l'antologia de contes "Lento parendizaje" (1984).
Ara s’ha publicat A Contrallum on recrea un món en descomposició de la mà d'un grup anomenat Els Amics de l'Aventura que emprenen una travessia en una nau l'Inconvenience que donarà la volta al món. Curiosa novel·la dotada de molta imaginació i erudició que permetrà al lector viatjar des de l'Exposició Universal de Chicago de 1893 als anys posteriors a la primera guerra mundial, diverses trames entrellaçades passegen el lector des de les mines de Colorado fins a Nova York a més de les ciutats de Londres, Venècia i Viena, els Balcans, el Mèxic de la revolució, el París de postguerra o l'Hollywood del cinema mut.
Properament es publicarà en català i castellà la novel·la Inherent Vice.